Američka vojska
0

Ubijeno ili uhapšeno šest lidera Al-Qaide u Iraku

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američki i irački vojnici ubili su ili uhapsili najmanje šest vođa al-Qaide navodno umješanih u iznuđivanja i ubistva u sjevernom Iraku, saopćila je američka vojska.

Sumnjivi militanti ubijeni su ili uhapšeni u operaciji snaga sigurnosti od 18. do 24. marta u Mosulu, 390 km sjeverno od Bagdada i uporištu al-Qaide, navodi se u saopćenju objavljenom u četvrtak navečer, prenosi Reuters.

Osumnjičeni su optuženi za umješanost u kriminalnu mrežu koja se bavila iznuđivanjima i ubistvima koja je pomagala u finasiranju al-Qaide u Mosulu. Mete njenih aktivnosti su naftne kompanije i mala preduzeća, navodi se u saopćenju.

Ubijeni su identifikovani kao emir al-Qaide za sjeverni Irak Khalid Muhammad Hasan Shallub al-Juburi; emir za ekonomska i sigurnosna pitanja Abu Ahmad al-Afri; te al Qaidin guverner Mosula Bashar Khalaf Husyan Ali al-Jaburi.

Vojska je saopćila da su tri vodeća osumnjičena ličnosti povezane s iznuđivanjima naftnih kompanija i da su među 12 ljudi uhapšenim 24. marta u raciji snaga sigurnosti.

"Bez ovih pojedinaca u mreži AQI (al-Qaida u Iraku), za očekivati je da će sposobnosti AQI da se oporavi i djeluje biti teško narušene", navodi vojska u saopćenju.