Dolina Swat
0

Ubijeno 55 talibana, ekstremisti bježe pred vojskom

FENA
Foto: AP/Ilustracija
Foto: AP/Ilustracija
Pakistanska vojska saopćila je u petak da je u dolini Swat tokom posljednja 24 sata ubila 55 pripadnika talibanskog pokreta, dok su u sukobima poginula i tri vojnika, saopćili su vojni izvori.

Tokom posljednja 24 sata broj žrtava u Pakistanu popeo se na 925 ubijenih ekstremista i 48 vojnika.

Prema vojnim izvorima, u dolini Swat sukobilo se oko 15.000 pripadnika sigurnosnih snaga i 5.000 ekstremista, preneo je Reuters.

Pakistanski premijer Yusuf Raza Gilani poručio je političkim liderima da se Pakistan nalazi na prekretnici, kao i da će vlada te zemlje poraziti talibane, ali i da bi mogla izgubiti medijski rat ako ne pomogne stotinama hiljada raseljenih zbog sukoba.

Svjetski mediji prenijeli su u međuvremenu da talibanski borci u Pakistanu briju brade i bježe pred ofanzivom vojske u dolini Swat, iz koje je izbjeglo najmanje 900.000 civila.

Pakistanska vojska je prošle sedmice pokrenula ofanzivu protiv talibana u dolini Swat, nakon što su Sjedinjene Države optužile pakistanske vlasti da se "povlače pred ekstremistima".

Raniji sukobi na sjeverozapadu Pakistana već su rezultirali internim raseljavanjem više od pola miliona ljudi, navela je britanska agencija.

Akcije pakistanske vojske protiv ekstremista su od vitalnog značaja za američke napore usmjerene ka eliminaciji Al-Qaide u susjednom Afganistanu.