Svijet
0

Ubijeno 16 Iračana

FENA
Najmanje šesnaest Iračana je ubijeno u ponedjeljak, a 20 pobunjenika u nedjelju navečer prilikom napada na jedan vojni položaj na sjeveru Bagdada, doznaje se iz izvora iračke sigurnosti.

Četiri policajca su poginula u ponedjeljak kad je eksplodirala bomba bačena na njihovo patrolno vozilo u Jorf al-Sakru, 50 kilometara južno od Bagdada, izjavio je jedan izvor lokalne sigurnosti.

U Bagdadu je pet osoba ubijeno u dva napada automobilom bombom, a dva zvaničnika su ubijena u trenutku kad je Visoki irački kazneni sud održavao 27. raspravu u okviru suđenja svrgnutom predsjedniku Sadamu Huseinu i sedmorci njegovih saradnika.

"Tri osobe su ubijene, a deset je ranjeno u napadu autobombom na jednoj pijaci u Bagdadu", izjavio je izvor iz ministarstva unutarnjih poslova koji je u ranijem izvještaju naveo da je ranjeno deset civila.

U drugom napadu autobombom u Zafraniji, južnom bagdadskom kvartu, ubijena su dva civila, a pet osoba je ranjeno, među kojima dva policajca, naveo je isti izvor.

Generalnog direktora ministarstva mladih i sportova Hamida Hasana ubile su naoružane osobe dok je odlazio na posao u južnom dijelu Bagdada. Jedan zvaničnik iz ministarstva za obrazovanje je doživio istu sudbinu u jugozapadnom dijelu grada, naveo je isti izvor.

U Bakubi, 60 kilometara sjeverno od Bagdada, pet civila je ubijeno u različitim napadima, saopćila je lokalna policija.

U nedjelju navečer ubijeno je 20 pobunjenika dok su napadali kontrolni položaj iračke vojske u Dhuluiyahu, 70 kilometara sjeverno od Bagdada, saopćila je policija navodeći da je poginuo samo jedan vojnik.

U nedjelju navečer je ubijen i bagdadski sudac Akram Jomaa dok je bio za volanom svoga automobila u sjevernom dijelu grada, izjavio je jedan izvor sigurnosti.

U ponedjeljak je britanski premijer Tony Blair iznenada doputovao u posjetu Bagdadu kako bi izrazio podršku novoj iračkoj vladi, dok su britanski zvaničnici naveli kako očekuju da će se svi strani vojnici povući iz Iraka u roku od četiri godine.

Britanski zvaničnik, koji je želio ostati anoniman, rekao je da će se tokom četiri godine "sadašnja uloga i struktura multinacionalnih snaga promijeniti" i da će se njihova misija okončati, prenio je Reuters.

Taj zvaničnik, koji je doputovao s Blairom, naveo je da očekuje da će se neki od britanskih vojnika, većinom raspoređeni na jugu Iraka, povući iz zemlje u narednih nekoliko mjeseci.

Blair, prvi strani lider koji je od formiranja nove vlade posjetio Irak, izjavio je nedavno da se koalicione snage nadaju kako će svoje dužnosti prenijeti što je prije moguće na Iračane, ali da će britanski vojnici ostati u zemlji sve dok to bude potrebno.

Tri godine poslije invazije i svrgavanja režima Sadama Huseina, u Iraku je još raspoređeno oko 133.000 američkih i 7.200 britanskih vojnika.

Najmanje 2.450 američkih i 111 britanskih vojnika poginulo je u Iraku od 2003. godine.