Žrtve u Londonu
41

Ubijeni policajac, učiteljica i turista koji je slavio 25. godišnjicu braka

Klix.ba
Tri osobe koje su ubijene u jučerašnjem napadu u Londonu bile su policajac, učiteljica i američki turista.

Kurt Cochran iz Utaha bio je u posjeti Londonu sa svojom suprugom Melissom. Proslavljali su 25. godišnjicu braka. Preminuo je od zadobijenih povreda, kazala je njegova porodica. Melissa je također zadobila povrede. Slomljeni su joj noga i rebro i ima posjekotinu na glavi, ali bi se trebala potpuno oporaviti.

Kurt Cochran i supruga Melissa
Kurt Cochran i supruga Melissa

"Naša srca su slomljena dok se opraštamo od našeg dragog zeta Kurta. Preminuo je od zadobijenih povreda u napadu u Londonu. Volimo ga i nikada ga nećemo zaboraviti. Patimo što je Melissa izgubila svog partnera, a djeca oca. Molite se za našu porodicu", napisao je Melissin brat Clint Payne.

Četrdesetosmogodišnji Keith Palmer je bio nenaoružani policajac na dužnosti ispred kapije zgrade parlamenta kada mu je napadač nanio povrede nožem od kojih je odmah umro.

Premijerka Theresa May odala je počast policajcu u parlamentu danas, a održana je i minuta šutnje za sve žrtve.

"Bio je suprug i otac koji je ubijen obavljajući posao koji je volio. Bio je heroj i njegova djela nikada neće biti zaboravljena", rekla je May.

Ubijeni policajac
Ubijeni policajac

Fotografije na kojim Palmer leži u lokvi krvi obišle su svijet. Svi prolaznici su potrčali da mu pomognu, a među njima je i parlamentarac Tobias Ellwood koji ga je oživljavao dajući mu vještačko disanje.

"Palmer je ubijen dok je hrabro obavljao dužnost štiteći naš grad i srce naše demokratije od onih koji žele uništiti naš način života. On je personifikacija hrabrosti naše policije, hitnih službi i svih onih koji rade 24 sata dnevno da mi budemo sigurni. Svi stanovnici Londona su im zahvalni", kazao je gradonačelnik Sadiq Khan.

Zastave na zgradi Scotland Yarda su spuštene na pola koplja.

Aysha i suprug
Aysha i suprug

Učiteljica Aysa Frade je bila prva žrtva čiju smrt je potvrdio gradonačelnik španskog Betanzosa Ramon Garcia Vasquez, mjesta u kojem živi rodbina preminule. Frade je živjela u Londonu sa svojim suprugom Portugalcem.

"Tužni smo zbog ovakve vijesti i izjavljujemo saučešće ljudima u Londonu", rekao je Garcia Vasquez.

Frade je bila državljanka Velike Britanije, a njena majka je Španjolka. Radila je u koledžu DLD u Londonu kao administrator.

"Šokirani smo i ožalošćeni zbog vijesti da je jedna od žrtava naša uposlenica Aysha Frade. Naše misli su uz njenu porodicu. Pružit ćemo im svaku podršku koju možemo u ovom teškom vremenu. Aysha je radila kao član našeg administrativnog tima. Bila je posvećena i naši učenici i kolege su je voljeli. Nedostajat će nam svima", kazala je direktorica koledža Rachel Borland.

Oko 40 osoba je povrijeđeno kada je napadač ušao automobilom među pješake na Westminster mostu, popularnom mjestu za turiste gdje prave fotografije Londona, Big bena i zgrade parlamenta.

Među njima je bilo 12 Britanaca koji se nalaze u bolnici. Ostale žrtve su iz Francuske, Rumunije, Južne Koreje, Njemačke, Poljske, Irske, Kine, Italije, SAD-a i Grčke. Povrijeđena su tri policajca, od kojih su dvojica u teškom stanju.

Francuski ministar vanjskih poslova kazao je kako je troje djece bilo na školskom izletu u Londonu i povrijeđeni su, ali nije se izjasnio o njihovom trenutnom stanju.

Muškarac i tri žena u 50-im i 60-im godinama iz Južne Koreje zadobili su lomove, a jedna žena je operisana zbog teške povrede glave.

Australska ambasada saopćila je kako je povrijeđena jedna njihova državljanka i da se ona trenutno nalazi u bolnici.