Sukobi u Turskoj
0

Ubijeni jedan vojnik i kurdski pobunjenik

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Jedan turski vojnik i jedan kurdski pobunjenik ubijeni su u sukobima na jugu Turske, javila je u subotu novinska agencija Anadolija.

Vojnik je izgubio život u napadu grupe pobunjenika iz Kurdistanske radničke stranke (PKK) izvedenom u petak navečer na jednu jedinicu blizu radarske stanice u selu Karlisu, u pokrajini Antakija, koja graniči sa Sirijom, javila je Anadolija.

Vojska je poslije napada pokrenula operaciju čišćenja, u kojoj je ubijen jedan pobunjenik, saopćile su vlasti Antakije, javila je agencija.

Sukobi su uslijedili nakon što je Turska prošli mjesec najavila da priprema mjere za kurdsku zajednicu, s nadom da će onemogućiti podršku koju uživaju pobunjenici iz PKK koji se od 1984. godine bore protiv turskog režima.

Turski premijer Redžep Tayyip Erdogan pristao je u srijedu prvi put u dvije godine da razgovara s liderom glavne kurdske stranke u Turskoj, Stranke za demokratsko društvo, o načinu na koji bi se mogla prekinuti kurdska pobuna.

Pobunjenici su saopćili da će po treći put produžiti jednostrano primirje na snazi od 21. marta do 1. septembra.

PKK, organizacija koju Turska, Evropska unija i SAD smatraju terorističkom, bori se od 1984. godine za autonomiju jugoistočnog dijela Turske naseljenog pretežno Kurdima. U sukobima je bilo 45.000 mrtvih, prema vojnim podacima.