Kerman
0

Ubijeni iranski general Soleimani sahranjen u rodnom gradu

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Posmrtni ostaci ubijenog iranskog generala Qassema Soleimanija sahranjeni su jutros u zoru u njegovom rodnom gradu Kermanu na jugoistoku Irana.

Komandant jedinice Quds, elitnog odreda Revolucionarne garde Irana ubijen je u petak u zračnom napadu kojeg su američke snage izvele u neposrednoj blizini aerodroma u Bagdadu. U tom napadu ubijeni su i jedan od čelnika iračke šiitske grupe Hashd al-Shaabi Abu Mahdi al-Muhandis i još osam osoba.

Sahrana je bila planirana za jučer, ali je odgođena zbog gužve koja je izazvana dolaskom velikog broja Iranaca u Kerman u kojem su istaknute crvene zastave koje simbolično znače da sahrana treba sačekati osvetu.

Posmrtni ostaci Soleimanija sahranjeni su netom nakon raketnih napada koje su iranske snage rano jutros izvele na američke vojne baze u Iraku.

Iranski vjerski vođa ajatolah Ali Hamnei prošle godine je odlikovao Soleimanija najvišim državnim ordenom, a nakon ubistva je zaprijetio SAD-u teškom osvetom.

Revolucionarna garda Irana saopćila je da je rano jutros izvela napad desetinama balističkih raketa na američku vojnu bazu Ayn Al-Asad u Iraku. U saopćenju je navedeno da je riječ o "operaciji osvete" za ubistvo generala Soleimanija.