Svijet
0

Ubijene najmanje 23 osobe u napadima širom Iraka

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Najmanje 23 osobe su poginule u ponedjeljak u valu nasilja u Iraku, od kojih 12 u dva napada automobilom-bombom u Bagdadu, saopćile su službe sigurnosti i ljekarski izvori.

Automobil parkiran na putu u četvrti Karrada, u središnjem dijelu glavnoga grada, eksplodirao je oko 11.00 sati po lokalnom vremenu, precizirale su službe sigurnosti.

Nekoliko minuta kasnije, drugi automobil je eksplodirao u istoj četvrti pri prolasku policijske patrole. Najmanje 12 osoba, od kojih tri policajca, izgubilo je živote u oba napada, saopćio je ljekar bolnice i službe sigurnosti.

U ove dvije eksplozije 38 osoba je povrijeđeno, precizirao je drugi ljekar.

Također u centru glavnoga grada, jedan civil je ubijen a sedam osoba je povrijeđeno u eksploziji ručne bombe koja je ciljala minibus, saopćile su službe sigurnosti.

Automobil-bomba je eksplodirao oko 400 metara od Zelene zone, izuzetno dobro zaštićene u Bagdadu, kada je jedna osoba ubijena a tri povrijeđene, dodao je isti izvor.

U napadu blizu iranske granice ubijeno je pet iračkih vojnika, saopćio je pukovnik Mountadhar Mohammed. Eksplozivna naprava je ciljala vojnike patrole koja je kružila između Badra i Bela Druza, dva grada 180 km istočno od Bagdada.

U Amari, na jugu zemlje, naoružane osobe su ubile bivšeg pripadnika stranke Baas Saddama Husseina, saopćila je lokalna policija.

U regionu Iskandarijaha, južno od Bagdada, jedan čovjek je ubijen a njegova supruga je povrijeđena u napadu naoružanih ljudi, koji su pucali na njihovo vozilo koje se kretalo autoputem, saopćila je policija.

U drugom napadu na policijsku barikadu u centru Iskandarijaha, jedan policajac je ubijen.

Policija je u ovom regionu pronašla tri leša ljudi s tragovima mučenja.

Najzad u Hilli, 100 km južno od Bagdada, naoružane osobe su ubile advokata Zaydana al-Chammarija, saopćio je pukovnik policije Karim al-Amari.