Svijet
0

Ubijena trojica Njemaca u Afganistanu

FENA
Foto: AP;
Foto: AP;
U blizini Kabula je izveden napad na konvoj vozila obilježenih njemačkim zastavama i tom prilikom su poginula dva službenika njemačkog Saveznog zavoda za kriminal te jedan saradnik njemačke ambasade u Afganistanu.

Napad se odigrao u prijepodnevnim satima u srijedu, na rubu grada Kabula, u blizini njemačke baze Camp Warehouse. Eksplozivna naprava je postavljena u jednoj sporednoj ulici kuda se kretao konvoj vozila, izvještava DW.

Šef policije u Kabulu Alishah Paktiawal je izjavio kako je barem jedno od vozila kraj kojih je eksplodirala bomba bilo označeno njemačkom zastavom.

Zemari Baschari, glasnogovornik afganistanskog ministarstva unutrašnjih poslova, izjavio je da su poginula trojica njemačkih državljana.

"Do eksplozije je došlo u okrugu Bagrami. Uništena su najmanje dva vozila, tri osobe su smrtno stradale, dvije su povrijeđene. Još uvijek ne znamo identitet poginulih, čekamo na informacije iz njemačke ambasade, a ne znamo ni ko je odgovoran za ovu eksploziju", kazao je Baschari.

U međuvremenu je komanda njemačkih snaga u Afganistanu potvrdila da među poginulima nema vojnika. Njemačka vlada saopćava kako je riječ o pripadnicima osiguranja u njemačkoj ambasadi. Oni su se nalazili u, kako se navodi, dodatno osiguranim, ali ne oklopnim vozilima.

Napad je izveden najvjerovatnije modificiranom minom, koja je imala upaljač na daljinsko upravljanje.

Na jednoj internet stranici pokreta talibana se navodi kako je izveden uspješan napad u Bagramiju, te da je tom prilikom poginulo devet stranih vojnika. Jedan glasnogovornik pokreta talibana je također preuzeo odgovornost za ovaj napad.

U distriktu Bagrami, na istoku Kabula, međunarodne trupe ISAF-a već godinama obavljaju patrole. Bagrami važi za područje gdje talibani imaju puno pristalica, te gdje svoje simpatizere ima i grupa ekstremista okupljena oko bivšeg premijera Hakmatyara.

Broj napada militantnih protivnika sadašnje afganistanske vlade je bitno porastao tokom protekle godine. S tim u vezi je i porastao broj njemačkih žrtava u Afganistanu.

U maju mjesecu su u Kunduzu stradala tri njemačka vojnika, u martu je ubijen jedan saradnik Svjetskog programa za pomoć gladnima. Prošlog mjeseca je ubijen jedan njemački inžinjer, a njegov kolega se još uvijek nalazi u rukama otmičara.