Svijet
6

Ubijena Palestinka u blizini pogranične bolnice u Gazi

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Izraelska vojska je ubila Palestinku u pojasu Gaze u području u blizini granice koju je Izrael proglasio zabranjenom zonom za Palestince, saopćili su u subotu lokalni bolnički zvaničnici.

Stanovnici Gaze kažu da nije jasno zašto je 50-godišnja Amna Kdajih, za koju kažu da je patila od mentalne bolesti, bila u blizini sigurnosne ograde između Izraela i Gaze, prenio je Reuters.

Glasnogovornica izraleske vojske kazala je da su sigurnosne snage identificirale brojne osumnjičene u području u petak navečer i upozorili su ih da se vrate. Kada nisu poslušali, vojnici su pucali u njihove noge i jedna osoba je ranjena.

Kdajihino tijelo je pronađeno i prebačeno u bolnicu u subotu ujutro. Izrael i Hamas, koja vlada Gazom, potpisali su primirje 2012. godine nakon osmodnevnog rata. Granica je ostala relativno mirna od tada, iako postoje povremene eskalacije nasilja.

U petak, izraelska vojska je saopćila da je jedna od njihovih letjelica pogodila područje u Gazi koje se koristi za lansiranje raketa na jevrejsku državu. Nije bilo žrtava u tom incidentu.