Usmrćena gušenjem
0

Ubijena novinarka meksičkog lista Proceso koja je pisala o drogi

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Dopisnica meksičkog lista "Proceso" Regine Martinez pronađena je mrtva u svojoj kući u državi Veracruz, a vjeruje se da je novinarka, koja je često pisala o trgovini drogom, ubijena.

Policije je pronašla tijelo Martinezove u kupatilu njene kuće u gradu Xalapa, prijestolnici države Veracruz, sa jasnim tragovima snažnih udaraca na licu i tijelu, saopšteno je iz kancelarije tužioca. Prema prvim nalazima istrage, Martinezova je ugušena.

Martinezova je bila dopisnica lista iz Xalape. List "Proceso" jedan je od najstarijih i najboljih meksičkih listova, koji je cijenjen po svojim istraživačkim reportažama.

Martinezova je često pisala o kartelima droge u državi Veracruz. Za ovaj list radila je posljednjih 10 godina.

Vlasti nisu saopštile mogući motiv napada.

Portparolka vlade države Veracruz Gina Dominguez rekla je da su agenti pretražili kuću Martinezove tražeći dokaze. "Istražićemo sve linije istrage, a jedna od njih je da je ona bila novinarka", rekla je ona agenciji AP.

Njeno tijelo pronađeno je nakon anonimne dojave policiji da je njena kuća otvorena cijeli dan. 
Državu Veracruz potresa nasilje narko kartela, a najčešći su sukobi grupa "Zetas" i "Jalisco grupe nove generacije", za koju se vjeruje da je povezana sa kartelom "Sinaloa".

Ova priobalna država nalazi se, takođe, na putu trgovine drogom ka SAD-u.

Za proteklih godinu dana, najmanje tri novinara ubijena su u Veracruzu, uključujući Martinezovu.

U julu 2011. godine, novinarka reporterka lista "Notiver" Yolanda Ordaz de la Cruz, koja se bavila situacijom u policiji, pronađena je presječenog vrata.

U junu iste godine, napadači su ubili Migela Angela Lopeza Velasca, kolumnistu i zamjenika urednika istog lista. Ubijen je zajedno sa svojom ženom i djetetom.

Smatra se da je Meksiko najopasnija zemlja za novinare.