Pojas Gaze
0

Ubijena dvojica osumnjičenih za smrt talijanskog aktiviste, treći uhapšen

FENA
Vittorio Arigoni
Vittorio Arigoni
Dva osumnjičena za ubistvo Talijana propalestinskog aktiviste poginula su u utorak, a treći je uhvaćen, za vrijeme racije sigurnosnih snaga Hamasa u pokušaju da se uhapse bjegunci, saopćilo je ministarstvo unutarnjih poslova u pojasu Gaze.

Hamas je naveo da se jedan od poginulih, Jordanac, zapravo sam ubio nakon što je bacio ručnu bombu koja je ubila drugog osumnjičenog, kada su snage te organizacije upale u zgradu u kojoj su se krili u centralnom dijelu pojasa Gaze.

Trojica pripadnika sigurnosnih snaga Hamasa su ranjena u razmjeni vatre, koja je izbila prilikom racije i pokušaja da se uhvate ekstremisti inspirisani Al-Qaidom, a za koje se vjeruje da su ubili Vittoria Arigonija prošle nedjelje. U raciji su uhapšena tri člana grupe.

Oni su oteli Arigonija u četvrtak, zaprijetivši da će ga pogubiti ako njihov lider, koga je Hamas pritvorio prošlog mjeseca, ne bude oslobođen. Arigoni je nađen zadavljen u petak.

Ubistvo Arigonija, koji je pomagao lokalnim Palestincima izazvalo je ogorčenje u Gazi, što je predstavljalo izazov za Hamas. Snage Hamasa su najprije opkolile zgradu, ali svi pokušaji da se dogovori predaja bjegunaca su propali.

Ekstremisti koji su se krili su salafiti, zagovornici radikalnije forme političkog islama od Hamasa i čini se da regrutuju pristalice i u redovima te, takođe, islamističke organizacije.

Arigoni (36) je živio u Gazi otkako je tamo stigao 2008. godine na brodu s humanitarnom pomoći.

Dvojica osumnjičenih za njegovo ubistvo uhapšena su još u petak. U ponedeljak je simboličnoj sahrani Italijana prisustvovalo stotine Palestinaca, prenose agencije.