Afganistan
0

Ubijena 44 pobunjenika

FENA
Četrdeset i četiri pobunjenika, talibani i ostali, ubijena su u petak u Afganistanu u nekoliko sukoba s vojnicima međunarodne koalicije koju predvode Sjedinjene Države, objavila je u subotu afganistanska vojska.

Trideset i tri islamistička pobunjenika ubijena su u sukobima s međunarodnom koalicijom i afganistanskom vojskom u pokrajini Helmand, uporištu pobunjenika bliskih Al-Qaidi, na jugu Afganistana, navodi se u saopćenju koalicije.

Prema saopćenju, zajednička patrola stranih i afganistanskih vojnika upala je u zasjedu na oko 150 km zapadno od Kandahara. Upotrijebila je lako oružje a potom pozvala zračnu podršku te su ubijena 33 borca.

U petak je sedam talibana ubijeno u pokrajini Farah u sukobu s afganistanskim vojnicima, javilo je afganistansko ministarstvo odbrane.

Međunarodna koalicija navodi također da je ubila četiri talibana, među kojima i njihovog vođu prerušenog u pokrivenu ženu, u pokrajini Ghazni, u centralnome dijelu zemlje.

Na drugoj strani, 14 afganistanskih vojnika i policajaca smatra se nestalima od četvrtka u pokrajini Baghif, nakon napada 200 talibana na 70 kamiona u konvoju, koji su prevozili logističku opremu, javila je afganistanska vojska.