Sirija
0

Ubijen vojni general

FENA
Jedna savjetnica sirijskog predsjednika Bachara al-Assada potvrdila je u srijedu da je u Siriji ubijen jedan vojni general i dodala da je otvorena istraga.

Arapski mediji su objavili u nedjelju da je visoki sirijski vojni zvaničnik, general Mohamed Sleiman ubijen, a jedan od njih je naveo da je on bio agent za vezu s libanskim Hezbollahom, dok ga je jedan drugi medij predstavio kao "desnu ruku" predsjednika Assada.

Politička savjetnica predsjednika Assada Bouthaina Chaaban izjavila je u srijedu novinarima da je "ubijen Sleiman, sirijski vojni oficir " i da je istraga u toku.

Pozivajući se na "dobro obaviještene izvore" u Londonu, arapski dnevni list al-Hayat je 3. augusta pisao da je jedan visoki sirijski vojnik pronađen mrtav i da je "radio na osjetljivim pitanjima i imao tijesne veze s visokom sirijskom vojnom hijerarhijom".

Informativna arapska stranica Al-Bawaba je objavila da je Sleimana jedan elitni ubica ubio u petak navečer u gradu Tartusu, na sjeverozapadu Sirije i da je u nedjelju trebalo da bude sahranjen u rodnom mjestu Direkeshu, u istoj regiji.

Libanski antisirijski dnevni list al-Mustaqbal je istog dana citirao sirijsku informativnu stranicu prema kojoj je Sleiman bio šef sigurnosne službe predsjedničke palače i desna ruka predsjednika Assada.