Svijet
0

Ubijen vođa čečenskih pobunjenika Aslan Maskhadov

NINA
Vođa čečenskih pobunjenika Aslan Maskhadov ubijen je danas u operaciji koju su izvele specijalne snage ruske Federalne službe sigurnosti u naselju Tolstoj-Jurt, na jugu Čečenije.

Kako je saopštio predstavnik regionalnog štaba za borbu protiv terorizma na Sjevernom Kavkazu Ilja Šabalkin, operacija je trajala dva dana u Vedenskom i Nožaj-Jurtovskoj regiji Čečenije, a u njoj su još uhapšena dvojica ekstremista iz skupine koju predvodi drugi pobunjenički vođa Šamil Basjaev te jedan pripadnik Mashkadovljeve skupine, koji je tokom ispitivanja otkrio da je za danas bila planirana teroristička akcija.

Šef Federalne službe sigurnosti Rusije Nikolaj Patrušev podnio je izvještaj predsjedniku zemlje Vladimiru Putinu o likvidaciji vođe čečenskih pobunjenika, dodavši kako su uhapšeni i Mashkadovljevi najbliži suradnici.

Putin je Patruševu naložio da izvrši dodatnu ekspertizu i identifikaciju te mu je preporučio da se u slučaju potvrde navedenih podataka svi sudionici operacije predlože za državne nagrade.

Ruske TV stanice u međuvremenu su prikazale snimku mrtvog Mashkadova, golog do pasa i u lokvi krvi.

Kanal NTV je također prenio izjavu zamjenika premijera Čečenije Ramzana Kadirova, koji je kazao da slična sudbina čeka i drugog vođu pobunjenika Šamila Basajeva, «čije će tijelo biti izloženo usred Groznog».