Svijet
0

Ubijen vodeći militant Abu Sayyafa na Filipinima

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Vodeći militant povezan s al-Qaidom, dugo tražen od američkih i filipinskih vlasti zbog smrtonosnih terorističkih napada, ubijen je u sukobu s vojnicima u velikom udarcu njegovoj pobunjeničkoj grupi, saopćila je vojska u srijedu.

Jainal Antel Sali Jr., poznat kao Abu Sulaiman - vodeći lider pobunjeničke grupe Abu Sayyaf - smrtno je ranjen u žestokoj pucnjavi u utorak sa specijalnim snagama vojske, saopćio je vojni načelnik general Hermogenes Esaperon, potvrđujući ranije izvještaje o pogibiji militanta, javio je AP.

"Riješeni smo da ova grupa i njeni vodeći zapovjednici moraju biti dokrajčeni, ta zloglasna grupa trebala bi vidjeti svoj kraj", izjavio je Esperon na konferenciji za štampu.

Sulaiman je najviše rangirani zapovjednik Abu Sayyafa koga su ubile trupe koje imaju američku podršku. Washington je ponudio pet miliona dolara za njegovo zarobljavanje.

On je navodno u februaru 2004. pomagao u planiranju bombaškog napada koji je izazvao požar na trajektu kada je poginulo 116 ljudi u drugom najtežem terorističkom napadu u jugoistočnoj Aziji.

Također je bio optužen za organizovanje otmice trojice američkih i filipinskih turista na jugoistočnom otoku Palawan u 2001.

Jednom od Amerikanaca, Guillermu Soberu, odrubljena je glava. Američka misionarka Gracia Burnham je ranjena i spasili su je vojni komandosi godinu dana kasnije iz zatočeništva u džungli, ali je njen suprug Martin ubijen tokom operacije.

Otmice su prinudile filipinske vlsti da dopuste razmještaj američkih vojnika u južnoj regiji Mindanao kako bi obučavali i naoružavali filipinske vojnike koji pokušavaju iskorijeniti nemilosrdni Abu Sayyaf.

U utorak su vojne snage napale Sulaimanov logor, izazivajući trosatnu pucnjavu u gustim šumama, ostavljajući dvojicu vojnika ranjenim i očigledno ubivši Sulaimana, saopćio je regionalni vojni portparol, major Eugene Batara. Ostali pobunjenici su pobjegli, ali su vojnici krenuli u potjeru za njima, kazao je Batara.

Mještani na planinskom južnom otoku Jolo, pobunjenički doušnik i jedna od žena ubijenog pobunjenika identifikovali su njegovo rijelo nakon borbe između Osmog voda specijalnih snaga filipinske vojske i oko 60 Abu Sayyafovih pobunjenika, oko 1.000 km južno od Manile, kazao je Esperon.

Esperon je pokazao sliku ubijenog militanta i potom je ustao kako bi nacrtao znak 'x' preko Sulaimanovog lica na američkom plakatu najtraženijih terorista.

Esperon je izjavio kako bi Sulaimanova smrt mogla pokrenuti osvetničke napade, ali da je vojska spremna da osujeti svaki takav napad.

"Vjerujem da će aktivnosti Abu Sayyafa značajno izgubiti na snazi", izjavio je Esperon.