Svijet
0

Ubijen vodeći libanski kršćanski političar

FENA
Pierre Gemayel, izdanak najuglednije libanske kršćanske porodice i vodeći protivnik Sirije, ubijen je u utorak. Ubistvo je zaprijetilo intenziviranjem libanske borbe za vlast između vlade bliske Amerikancima i Hezbollaha koga podržava Sirija.

Gemayel (34) je napuštao crkvu kada je upao u dobro koordinirani napad: jedno vozilo ispriječilo se ispred njegovog automobila, a drugo se zarilo u njega otraga, potom su naoružani ljudi izašli iz vozila i zasuli mecima automobil s prednje strane na kojoj je bio vozač, javio je AP.

Ubistvo je pojačalo tenzije u vrijeme kada se Liban već suočava s pogoršanjem političke krize. Šiitska muslimanska grupa Hezbollah i njeni prosirijski saveznici zaprijetili su masovnim protestima u cilju obaranja vlade premijera Fuada Siniore ukoliko im ne da veće ovlasti.

Predsjednik Bush osudio je napad i optužio Siriju i Iran za nastojanja da potkopaju Siniorinu vladu. Bush ih ipak nije konkretno okrivio za Gemayelovo ubistvo, iako je američki ambasador u Ujedinjenim nacijama John Bolton potegao i takvu mogućnost.

Antisirijski političari u Libanu, ipak, ukazali su prstom direktno na Damask, a neke Gemayelove pristalice tražile su osvetu protiv sirijskih saveznika u Libanu.

Bande mladih kršćana lupale su prozorska stakla na automobilima i palile su gume i kanistere za smeće u njihovim kvartovima Bejruta i u gradu Bikfayi iz kojeg potiče porodica Gemayel na sjeveroistoku zemlje. Libanski vojnici, međutim, brzo su spriječili nerede i postavili su kontrolne punktove kako bi spriječili demonstracije u narednim danima. Sahrana je zakazana za četvrtak u centru Bejruta, dok su antisirijske frakcije pozvale na masovno učešće.