|

Ubijen vodeći libanski kršćanski političar

Ubijen vodeći libanski kršćanski političar
0
F
FENA
22.11.2006. u 10:10
0
komentara
0

dijeljenja
Ubijen vodeći libanski kršćanski političar
Pierre Gemayel, izdanak najuglednije libanske kršćanske porodice i vodeći protivnik Sirije, ubijen je u utorak. Ubistvo je zaprijetilo intenziviranjem libanske borbe za vlast između vlade bliske Amerikancima i Hezbollaha koga podržava Sirija.
Gemayel (34) je napuštao crkvu kada je upao u dobro koordinirani napad: jedno vozilo ispriječilo se ispred njegovog automobila, a drugo se zarilo u njega otraga, potom su naoružani ljudi izašli iz vozila i zasuli mecima automobil s prednje strane na kojoj je bio vozač, javio je AP.

Ubistvo je pojačalo tenzije u vrijeme kada se Liban već suočava s pogoršanjem političke krize. Šiitska muslimanska grupa Hezbollah i njeni prosirijski saveznici zaprijetili su masovnim protestima u cilju obaranja vlade premijera Fuada Siniore ukoliko im ne da veće ovlasti.

Predsjednik Bush osudio je napad i optužio Siriju i Iran za nastojanja da potkopaju Siniorinu vladu. Bush ih ipak nije konkretno okrivio za Gemayelovo ubistvo, iako je američki ambasador u Ujedinjenim nacijama John Bolton potegao i takvu mogućnost.

Antisirijski političari u Libanu, ipak, ukazali su prstom direktno na Damask, a neke Gemayelove pristalice tražile su osvetu protiv sirijskih saveznika u Libanu.

Bande mladih kršćana lupale su prozorska stakla na automobilima i palile su gume i kanistere za smeće u njihovim kvartovima Bejruta i u gradu Bikfayi iz kojeg potiče porodica Gemayel na sjeveroistoku zemlje. Libanski vojnici, međutim, brzo su spriječili nerede i postavili su kontrolne punktove kako bi spriječili demonstracije u narednim danima. Sahrana je zakazana za četvrtak u centru Bejruta, dok su antisirijske frakcije pozvale na masovno učešće.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.