Vazdužni udar
0

Ubijen vodeći kolumbijski pobunjenik Mono Jojoy

SRNA
Komandant kolumbijske pobunjeničke grupe FARC Mono Jojoy ubijen je u vazdušnom udaru, što je veliki udarac za najstariju latinoameričku pobunjeničku kampanju, saopštila je danas vojska.

FARC se trenutno nalazi u najslabijoj poziciji u posljednjih nekoliko decenija, nakon što je Vlada pokrenula vojnu ofanzivu uz podršku SAD.

Pobunjenici su izgubili više ključnih komandanata u posljednjih nekoliko godina, pošto su ih vojnici potisnuli u zabačene džungle i planine.

Mono Jojoy smatran je za glavnog komandanta pobunjenika. Osnivač FARC-a Manuel Marulanda umro je 2008. godine, a tada su ubijena još dva komandanta. Jednog je likvidirao njegov čuvar.

Kolumbija je nekada bila na ivici propasti, ali je broj bombaških napada i otmica značajno opao, a strane investicije povećane za pet puta od 2002. godine, kada je bivši predsjednik Alvaro Uribe pokrenuo tvrdu kampanju protiv pobunjenika.

Sadašnji predsjednik Jose Manuel Santos, nekadašnji ministar odbrane, obećao je da će nastaviti Uribeovu politiku prema pobunjenicima i odbacio mogućnost bilo kakvih pregovora sa FARC-om ukoliko pobunjenici ne oslobode sve taoce koje trenutno drže.

FARC je nastao kao vojska seljaka tokom šezdesetih godina prošlog vijeka i vremenom je postao uticajna sila koja je kontrolisala velike dijelove Kolumbije. 
Pobunjenici imaju malu političku podršku i oslanjaju se na krijumčaranje kokaina kako bi finansirali svoju mrežu, koja se često prepliće sa kriminalnim grupama.