Pakistan
0

Ubijen talibanski vođa Bajtulah Mehsud

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Vođa pakistanskih talibana Bajtulah Mehsud ubijen je u američkom napadu, izjavio je u četvrtak američki dužnosnik koji je htio ostati anoniman.
  • Imamo razloga misliti da je Mehsud mrtav, ali to još ne možemo sa sigurnošću potvrditi, rekao je dužnosnik.

Pakistanski ministar unutarnjih poslova Rehman Malik je objavio da je Mehsud vjerojatno smrtno stradao u napadu prije dva dana. Ako se informacija potvrdi, pogibija Bajtulaha Mehsuda značit će pobjedu za Washington koji je za njega, živa ili mrtva, raspisao nagradu od pet miliona dolara, a Islamabad je obećao 615.000 dolara. Talibanskog vođu se optužuje da stoji iza većine samoubilačkih napada koji haraju zemljom od jula 2007. i u kojima je život izgubilo oko 2.000 osoba.

Amerikanci zadnjih mjeseci redovno bombarduju Južni Waziristan, uporište Mehsudova Pokreta pakistanskih talibana koji se smatraju saveznikom Al-Qaide na tom poluautonomnom području.

Američka televizija ABC, prenoseći izjave američkih dužnosnika koji nisu htjeli otkriti identitet, objavila je da za Mehsudovu smrt nema materijalnih dokaza, ali da postoje "indicije". Dužnosnici se nadaju da će identitet poginulog moći utvrditi DNK analizom, dodaje televizija.

Mehsud kojem je bilo oko 35 godina, sin je sunitskog imama. Nakon obrazovanja u vjerskoj školi sredinom 1990-ih odlazi u Afganistan gdje se s talibanima bori u građanskome ratu. Do njegova povratka u zemlju talibane u Južnom Waziristanu predvodio je bivši zatočenik u Guantanamu Abdulah Mehsud koji je poginuo u julu 2007. u vojnoj ofenzivi.