Afganistan
0

Ubijen talibanski komandant

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Teško naoružani talibanski komandant ubijen je u subotu tokom pucnjave prije zore u džamiji u istočnom Afganistanu, saopćio je NATO i istovremeno je javio da je američki vojnik ubijen u odvojenom napadu.

Zajedničke afganistanske i međunarodne snage ušle su u objekat u pokrajini Wardak u potrazi za pobunjenikom za koga se vjerovalo da je planirao napade i kupovao oružje i djelove za proizvodnju bombi, saopćila je međunarodna koalicija. Kada su se zajedničke snage primakle objektu, talibanski zapovjednik, koji je bio naoružan bombama i stotinama komada municije, pobjegao je u obližnju džamiju, prenosi AP.

Afganistanske snage sigurnosti okružile su džamiju izvan mjesta Pirdad u oblasti Nirkh i pozvale su militanta da se preda. Kada je on to odbio, snage su ušle u džamiju.

"Talibanski komandant otvorio je vatru iz svog kalašnjikova dok je bio u džamiji a afganistanske snage sigurnosti su ga ubile", navodi NATO u saopćenju.

NATO tvrdi da pobunjenici često koriste džamije u potrazi za zaštitom, ali da zajedničke afganistanske i međunarodne snage čine sve što je u njihovoj moći da izbjegnu borbe u blizini bilo koje poznate džamije.

Pored toga, NATO je saopćio da je američki vojnik poginuo nakon eksplozije bombe podmetnute kraj puta u južnom Afganistanu u petak. Nikakvi drugi detalji nisu objavljeni.