Svijet
0

Ubijen sunitski vođa Abdul Sattar Abu Risha

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Vođa sunitskog plemena u Iraku Abdul Sattar Abu Risha, koji je predvodio iračke sunite u borbi protiv Al-Qaide, poginuo je u četvrtak u bombaškom napadu na njegov automobil u provinciji Anbar.

Šeik Abu Risha poginuo je u blizini svoje kuće u Ramadiju. On je prevodio savez sunitskih arapskih plemena, nazvan Vijeće za spas Anbara, koji je udružio snage s američkih trupama u namjeri da protjera Al-Qaidu iz zapadnog dijela Iraka.

Prije dvije sedmice Abu Risha i druge plemenske vođe susreli su se s Bushom tokom njegove posjete Anbaru, gdje je američki predsjednik naglasio da uspostava veće sigurnosti u toj pustinjskoj provinciji predstavlja primjer koji se treba primijeniti i u ostalom dijelu Iraka.

Bushova administracija isticala je dobro sigurnosno stanje u Anbaru kao jedan od najvećih uspjeha u Iraku, podsjeća agencija Reuters.

Iračka vlada i Bijela kuća osudile su napad na Abu Risha, a Bush je u TV obraćanju američkoj naciji izjavio da je "u Anbaru neprijatelj ostao aktivan i smrtonosan", spomenuvši da je tokom dana tamo poginuo "hrabri plemenski šeik koji je pomogao u predvođenju otpora protiv Al-Qaide".

Naglasio je da su, kao odgovor na Abu Rishinu smrt, ostale sunitske vođe poručile da su odučne nastaviti borbu u kojoj i dalje mogu računati na podršku SAD-a.