Svijet
0

Ubijen sportski novinar u Iraku

Piše: Vedran Tolić
Foto: AFP
Foto: AFP
U Iraku se nastavlja nasilje protiv slobode izražavanja, te se samim time novinarstvo sve više nastavlja 'kotrljati' u samo jednom smjeru - nasilju, bez mogućnosti povratka. Danas je javljeno da je nova žrtva terorističkih napada Mahdi Majid Alskr, jedan od najpoznatijih sportskih novinara u Iraku.

Mahdi Majid Alskr, urednik sportski specijaliziranih novina Al-Fankora (u prijevodu: The Football Fan, nap.a.), danas je bio hospitaliziran u vrlo kritičnom stanju. Alskr je zadobio teške ozljede nakon što je izbjegao eksploziju autobombe u Zayounau, dijelu Bagdada, gradu u kojem živi.

Nažalost, AIPS (International Sports Press Association) je danas, u članku koji je napisao Abed-Alhakim Amer, svim svojim članovima poslao vijest kako je Alskr preminuo.

Alskr je radio kao sportski novinar u mnogim iračkim novinama, uključujući Sports Today, Al-Sabah, Al-Bena, te The New Sportsman, a nakon toga je počeo raditi za već spomenute novine Al-Fankora. Alskr se, zajedno s ostalim kolegama, maksimalno trudio donijeti jedan sasvim novi pristup sportu u regiji, gdje su bili forsirani svi sportovi.

Incident je najstrože osuđen od strane iračke udruge sportskih novinara (ISPA) i iračke novinarske udruge, kao i ostalih državnih tijela u Iraku. Mnoge sportske novine odlučile su objaviti članke u znak solidarnosti prema kolegi Alskru kao protest protiv incidenta i terora, te svih sličnih napada ili akta nasilja prema novinarima u Iraku.

Irački državni vrh još uvijek je nemoćan i nedostaje sposobnosti da se zaustavi sav teror i napadi, posebice kada su novinari u pitanju. Ipak, broj ubojstava uspješno je smanjen, irački premijer Nuri Al-Maliki rekao je to prije dva tjedna. No, nova tragedija nipošto ne potvrđuje te tvrdnje.

Al-Maliki je rekao kako vlada provodi nove i vrlo ozbiljne procedure s ciljem zaštite iračkih novinara. Sve to provodi se kako novinari ne bi trpjeli razno-razne napade od strane terorističkih organizacija. Al-Maliki je obećao kako će poduzeti sve mjere da se zaštiti rad novinara, a naglašeno je i to kako će se voditi istrage kojima je cilj otkriti počinitelje. Premijer je isto tako naglasi kako se priprema poseban zakon za novinare, kojim bi mnogo toga trebalo biti jasnije.

Sportski novinar Alskr je samo jedan na listi žrtava iračkih novinara koji u bili žrtva terorizma i političkih nemira u Iraku.

Ovim ubojstvom je broj novinara ubijenih u Iraku od 2003. godine, odnosno od američke vojne intervencije u toj zemlji, popeo na 130. Tome treba pridodati i 50 ljudi koji su radili za novinare, a koji su, također, ubijeni.

Zbog svega navedenog, Irak je proglašen kao zemlja gdje je najopasnije obavljati novinarsku dužnost.