Meksiko
0

Ubijen šef lokalne policije, a tijelo mu bačeno u gepek

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Tijela šefa gradske policije i još jedne neidentificirane osobe pronađena su u petak u gepeku njihovog patrolnog vozila na sjeveroistoku Meksika, izvijestilo je Državno tužiteljstvo.

"Ubistvo šefa policije Agualeguasa i druge žrtve, za koju se vjeruje da je njegov tjelohranitelj, povezana su s organiziranim kriminalom, s obzirom na to da su žrtvama odrubljene glave", rekao je novinarima javni tužitelj Alejandro Garza.

Agualeguas je od Monterreya, glavnog meksičkog industrijskog grada, udaljen oko 130 km. Tu se grupa naoružanih muškaraca krajem prošle sedmice sukobila s policijom, blokiravši pristup glavnim avenijama, pri čemu su od zalutalih metaka stradala dvojica učenika.

Policija i vojska nakon toga su na području Monterreya pokrenule operaciju širokih razmjera. U četvrtak je vojska ubila šestoricu muškaraca za koje se vjeruje da pripadaju narko-kartelu. Strahuje se da je nasilje povezano s trgovinom drogom te sukobima između narko-bandi i da bi se moglo proširiti i izvan granica Meksika.

U posljednja tri mjeseca, uprkos angažmanu oko 50.000 vojnika koji pomažu policiji, u Meksiku je ubijeno više od 15.000 osoba.