|

Ubijen šef jednog od najvećih narkokartela

Ubijen šef jednog od najvećih narkokartela
0
F
FENA
6.11.2010. u 09:49
0
komentara
0

dijeljenja
Ubijen šef jednog od najvećih narkokartela Ezequiel Cardenas (Foto: Xinhua)
Šef "Zaljevskog kartela", jedne od najvećih meksičkih organizacija za krijumčarenje droge, Ezequiel Cardenas, ubijen je u petak u sukobu s meksičkom vojskom u saveznoj državi Tamaulipas, na sjeveroistoku zemlje, kazao je vladin izvor.
Oko 150 pripadnika elitnih jedinica meksičke vojske vodilo je u Matamorosu, na samoj granici s SAD-om, pravi višesatni rat s naoružanim članovima moćnog narkokartela. U sukobu su sudjelovali i helikopteri meksičke vojske.

Jedan od najtraženijih krijumčara drogom Cardenas, zvan "Tony Tormenta", ubijen je u pucnjavi, rečeno je iz istog vladinog izvora.

Novinar lokalnog dnevnika poginuo je u pucnjavi. Carlos Alberto Guajardo Romero koji je pratio događaj za lokalni dnevnik El Expreso 12. je profesionalni novinar ubijen ove godine u Meksiku gdje ih je od 2000. ubijeno gotovo 70, prema brojkama organizacije Reporteri bez granica.

Washington nudio pet miliona dolara za njegovo hvatanje. Cardenas je bio brat bivšeg šefa "Zaljevskog kartela" Osiela Cardenasa, izručenog SAD-u 2007. nakon što je bio zatočen u Meksiku od 2003.

Washington je nudio pet miliona dolara za njegovu hvatanje, a Meksiko 2,5 miliona.

Savezna država Tamaulipas poprište je krvavih sukoba zbog suparništva "Zaljevskog kartela" i kartela "Zetas", koji se bore za nadzor nad trgovinom drogom za američko tržište, prvog svjetskog potrošača kokaina, prenose u subotu agencije.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.