Svijet
0

Ubijen ruski televizijski novinar u Vladivostoku

FENA
Vladivostok
Vladivostok
Televizijski novinar pretučen je na smrt u Vladivostoku, saopćila je u ponedjeljak policija u tom gradu na ruskoj pacifičkoj obali. Kolege tvrde kako ne smatraju da je ubistvo povezano s njegovim poslom. Tijelo Konstantina Borovka (25) pronađeno je u subotu ujutro na gradskoj ulici s ranama zadobijenim od batinanja, saopćila je Jekaterina Poljinskaja, glasnogovornica odjela ministarstva unutrašnjih poslova za tu regiju, javio je AP.

Borovko je vodio jutarnji program o zabavnim i kulturnim dešavanjima na Guberniji, najvećoj regionalnoj televizijskoj stanici u susjednoj regiji Habarovsk, ali je bio u Vladivostoku, gdje je studirao na fakultetu za medije, saopćila je Ina Perekoževa, urednica jutarnjeg programa na televizijskom kanalu.

Kolege sumnjaju da je Borovko bio žrtva slučajnog napada ili pljačke, kazala je Perekoževa, koja je izjavila da se njegov rad nije doticao osjetljivih tema.

Rusija je među najopasnijim zemljama za novinare, zapljusnuta napadima na novinare koji kritikuju ili pokušavaju istražiti korupciju i nepravdu među dijelom vladinih zvaničnika.

Taj problem je stavljen u prvi plan oktobarskim ubistvom Ane Politkovskaje, istražiteljske novinarke i kritičarke Kremlja, koja je javno izlagala kršenja ljudskih prava u Čečeniji.

Međunarodna federacija novinara saopćila je ovog mjeseca da je više od 200 novinara ubijeno u Rusiji od 1993. i da 40 od tih ubistava otkako je predsjednik Vladimir Putin došao na vlast u 2000. nije na zadovoljavajući način riješeno.