Svijet
0

Ubijen osnivač zloglasnog narko kartela La Familia Michoacana

Klix.ba
Osnivač jednog od najozloglašenijih narko kartela Carlos Rosales Mendoza ubijen je vatrenim oružjem, objavila je meksička policija.

Mendozino tijelo pronađeno je uz još tri tijela na autoputu u zapadnom Mexicu. Sve četiri žrtve su upucane, kazali su forenzičari, dodavši da su prije toga mučeni. Nije utvrđeno ko stoji iza ubistva.

Pedesetdvogodišnji Mendoza je osnivač kartela La Familia Michoacana koji je bio poznati po ekstremnom nasilju. Mendoza i njegovi saradnici tvrdili su da brane porodice i njeguju vjerske običaje. Nalazio se na listi najtraženijih bjegunaca Američke agencije DEA.

Mendoza je postao diler 1980-ih godina u Michoacanu na zapadu Mexica. Izdigao se i postao cijenjen među redovima lokalnih bandi i bio je ključan za stvaranje saveza sa članovima kartela Zaljeva i Zete. Tokom 2000. godine osnovao je svoju organizaciju kojoj je dao ime La Familia Michoacana. Postali su moćna kriminalna snaga. Dilali su drogu, ali je nisu koristili. Tvrdili su da štite siromašne i tradicionalne familijarne vrijednosti.

Smatrali su da imaju pravo ubiti svoje neprijatelje među kojima su i članovi suprotnih bandi. Mendoza je bio mentor mnogim muškarcima koji su kasnije postali narko lordovi sa snažnim organizacijama. Među njima su Servando La Tuta Gomez, Enrique El Kike Plancarte, Nazario Moreno i Dionicio El Tio Loya Plancarte.

U 2004. godini organizovao je oružani napad na zatvor kako bi izveo bijeg saveznika iz kartela Zaljev. Uspio je osloboditi 25 zatvorenika, a Mendoza ja uhapšen zbog sumnji da je organizirao provalu te je sljedeću deceniju proveo u zatvoru.

Dok je bio iza rešetaka, Mendozu su pokušali "smijeniti" i muškarac kojeg je on obučavao osnovao je kartel Vitezovi Templari, tvrdili su da slijede stope kršćanske vojske iz Srednjeg vijeka. Ali ubrzo su postali glavna meta meksičke vlade i prestali su raditi nakon što su četiri glavna lidera uhapšena i ubijena.

Sigurnosne službe plašile su se da će Mendoza pokušati ponovo okupiti svoj kartel kada izađe iz zatvora 2014. godine, ali za to nije bilo dokaza.