Svijet
0

Ubijen odbjegli majmun iz engleskog ZOO-a

FENA
Čimpanza u bijegu ubijen je nakon što je utekao iz svoga kafeza u engleskome zoološkom vrtu, saopćili su njegovi čuvari. Čimpanze Jonnie i Coco provalili su svoj kavez u zoološkom vrtu Whipsnade u Bedforshireu, oko 50 kilometara sjeverno od Londona.

Zoološko društvo Londona (ZSL), koje upravlja zoološkim vrtom, saopćilo je da je Coco ponovo zarobljen, ali da Jonnie nije mogao odmah biti uhvaćen, pa je ubijen, javio je AP.

"To je standardna procedura. Ako se životinja ne može brzo uhvatiti, ona će biti ubijena", izjavila je glasnogovornica ZSL-a Alice Henchley.

Upitana zašto na šimpanze nije pucano iz puške za uspavljivanje ili drugoga nesmrtonosnog oružja, glasnogovornica zoološkog društva je izjavila kako je službenicima naređeno da pucaju kako bi ubili kada se pokaže da bi životinja mogla biti opasna po ljude.

"Ne možemo biti sigurni s puškom za uspavljivanje. Ona ne djeluje dovoljno brzo", izjavila je druga glasnogovornica zoološkog društva koja je tražila da ostane anonimna držeći se politike svoje organizacije.

Jonnieja, odraslog mužjaka, ubili su članovi specijalno obučenoga odreda zoološkog vrta s vatrenim oružjem, kazala je Henchley. Dodala je da čuvari Jonnieja i Cocoa još pokušavaju odgonetnuti kako su majmuni pobjegli.