Svijet
0

Ubijen kontrolor leta u Švicarskoj

NINA
Kontrolor leta koji je bio na dužnosti u vrijeme zrakoplovne nesreće 2002. na jugu Njemačke, kada je poginula 71 osoba, većinom srednjoškolci iz Rusije, ubijen je u Švicarskoj, priopćila je policija, ne navodeći ime žrtve.
U saopštenju je istaknuto da je kontrolor (36), porijeklom Danac, zaposlen u švicarskoj kompaniji Skyguide, izboden nožem u svom domu, u gradiću Klotenu blizu Zuerricha, u utorak kasno navečer, prenijela je ruska agencija Itar-taš.

Ubica je pobjegao s mjesta zločina, a policija ne isključuje mogućnost da je sinoćnji zločin u vezi s tragičnim sudarom ruskog čarter-aviona s teretnim avionom u zoni koja je bila pod kontrolom kompanije Skyguide.

Prema informacijama kojima policija raspolaže, ubica bi mogao biti čovjek od oko pedeset godina koji govori njemački, jer je takva osoba, navodno, viđena u svađi s ubijenim kontrolorom neposredno prije zločina.

Policija u Zuerrichu je utvrdila da je ubijeni kontrolor bio na dužnosti u noći između 1. i 2. jula 2002. kada su se sudarili ruski Tupoljev-154 i teretni Boeing kompanije DHL. Uz 69 ruskih državljana, uključujući i posadu aviona, poginula su i dva pilota Boeinga.