|

Ubijen Ismail Gulgee, najugledniji pakistanski umjetnik

Ubijen Ismail Gulgee, najugledniji pakistanski umjetnik
0
F
FENA
19.12.2007. u 14:50
0
komentara
0

dijeljenja
Ubijen Ismail Gulgee, najugledniji pakistanski umjetnik
Ismail Gulgee, najugledniji pakistanski umjetnik, u srijedu je nađen ubijen skupa sa suprugom i njihovom služavkom u njihovom domu u Karachiju, saopćila je policija. On je bio u 81. godini života.
Policija je saopćila da je sve troje nađeno zadavljeno u raznim sobama u kući koja se nalazi u gradskom trgovačkom kvartu. Ruke njegove supruge Zarine bile su vezane, javio je Reuters.

"Sve troje je zadavljeno. To se dogodilo prije tri dana", izjavio je visoki policijski zvaničnik u Karachiju Asif Ejaz Sheikh.

Kazao je da je Gulgeejovo tijelo pronađeno u spavaćoj sobi, tijelo njegve supruge u kuhinji a služavke u dnevnoj sobi. Policija ih je pronašla nakon što se susjed požalio na težak zadah iz kuće.

Gulgee se školovao kao inženjer u Sjedinjenim Državama prije nego što se okrenuo slikarstvu i savremenoj umjetnosti. On je dobio brojne nagrade.

Nakon što je počeo slikati portrete, okrenuo se apstraktnijem slikarstvu i zainteresirao se za islamsku kaligrafiju.

On je stvorio mnoge radove, koristeći različite nazive za Allaha, navodi Muzej umjetnosti Metropolitan u New Yorku na svojo web-stranici (www.metmuseum.org).

"Tim je tekstualnim radovima Gulgee unio tradiciju islamske kaligrafije u savremenu praksu akcionog slikarstva kakvu je razvio američki umjetnik Jackson Pollock", navodi muzej.

Pakistanski predsjednik Pervez Musharraf navodi na svojoj web-stranici da je Gulgee bio njegov "favorit svih vremena" među umjetnicima. Musharraf je osudio ubistva, javila je državna televizija.

Gulgee je rođen u Peshawaru 1926. godine. Njegov sin Amin Gulgee poznati je skulptor.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.