Honduras
0

Ubijen direktor za kontrolu narkodilera

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Direktor vladine kancelarije za kontrolu narkotika Julian Aristides koji je nedavno upozorio na opasnost da Honduras postane narko-država, ubijen je u utorak u centru prijestonice, saopćila je policija.

Dvojica naoružanih napadača na motorciklu ubila su glavnog vladinog čoveka za borbu protiv švercera droge dok je bio u svom automobilu u Tegusigalpi, samo nekoliko trenutaka pošto je dovezao svoju kćerku do škole, prenosi Reuters.

Bivši vojni general, Aristides nalazio se na čelu vladine kancelarije šest godina i bio poznata ličnost te centralnoameričke države u borbi protiv krijumčara droge.

Prije dva mjeseca on je, za Reuters rekao da je naglo povećan broj aviona koji krijumčare drogu preko Hondurasa, od kako su SAD suspedovale saradnju u suzbijanju droge zbog vojnog udara u junu kada je s vlasti zbačen ljevičarski predsjednik Huan Manuel Zelaya.

Samo u septembru je pronađeno 10 aviona koji krijumčare drogu s napuštenih aerodroma ili udaljenih autoputeva u poređenju sa četiri koliko je otkriveno u cijeloj prošloj godini.