Napad na dužnosti
0

Ubijen američki agent u Meksiku, drugi ranjen

SRNA
Agent američke imigracione i carinske službe ubijen je, dok je drugi ranjen u napadu na njihov automobilu Meksiku, izjavili su danas američki zvaničnici.

Prema riječima zvaničnika, na "specijalne agente je pucano dok su bili na dužnosti" i vozili se putem između Meksiko Cityija i grada Monterej na sjeveru Meksika. Prema pojedinim izvještajima, napad se desio nakon što su vjerovatno zaustavljeni na vojnom kontrolnom punktu.

Napad se desio nedaleko od grada San Luis Potozi udaljen oko 320 kilometara sjeverno od Meksiko Sitija.

Američki ministar za unutrašnju bezbjednost Dženet Napolitano izjavila je da je "duboko ožalošćena napadom".

"Bilo kakav čin nasilja na naše osoblje napad je na one koji služe zemlji i rizikuju svoj život za tuđu bezbjednost", rekla je ona, dodajući da je Vašington posvećen podršci naporima Meksika u borbi protiv nasilja.

Xenet Napolitano je istakla da je jedan od agenata bio teško ranjen i da je kasnije preminuo, dok je drugi pogođen u ruku i nogu i nalazi se u stabilnom zdravstvenom stanju.

Zvaničnici američke imigracione i carinske službe naglasili su da rade sa meksičkim vlastima u istrazi o napadu.
Analitičari navode da se dio puta na kojem se napad desio, autoput 57, smatra opasnim i da još nije poznato da li je nasilje povezano sa švercom droge.

Prema zvaničnim podacima, u protekle četiri godine u nasilju povezanom sa narkoticima u Meksiku je poginilo oko 34.600 ljudi.