Barack Obama
0

"Ubijanje nevinih zbog paljenja Kur'ana je besramno"

FENA
Barack Obama (Foto: AFP)
Barack Obama (Foto: AFP)
Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u subotu da su ubojstva u Afganistanu počinjena nakon što je američki propovjednik spalio Kur’an bila besraman čin, istovremeno nazvavši oskvrnuće Kur’ana činom fanatizma.

"Skrnavljenje svakog vjerskog teksta, uključujući Kur'an, čin je ekstremne netolerancije i fanatizma", rekao je Obama u izjavi koju je objavila Bijela kuća. "Napasti i ubijati nevine ljude kao odgovor, strašno je i uvreda ljudskom dostojanstvu", stoji u izjavi.

Najmanje 10 ljudi je poginulo, a 83 ranjena u Kandaharu na jugu Afganistana, saopćili su dužnosnici u subotu, drugog dana nasilnih protesta koji su uslijedili nakon što je kršćanski propovjednik Terry Jones spalio Kur'an.

U petak su demonstranti gnjevni zbog paljenja Kur'ana, napali UN-ovu misiju u Mazar-i-Sharifu na sjeveru Afganistana i ubili sedam djelatnika UN-a (četiri Nepalca, te po jednog Šveđanina, Norvežanina i Rumunja).

"Nijedna religija ne dopušta pokolj i odrubljivanje glave nevinih ljudi, i nema opravdanja za takav nečastan i žalostan čin", rekao je Obama.

"Vrijeme je da se oslonimo na humanost koju dijelimo, a koju su najbolje pokazali UN-ovi djelatnici koji su izgubili svoje živote pokušavajući pomoći narodu Afganistana", stoji u izjavi.

Propovjednik Terry Jones pažnju svjetske javnosti izazvao je prošle godine, kada je spaljivanjem Kur'ana prijetio u povodu godišnjice terorističkih napada 11. septembraa. Pod pritiskom iz SAD-a i svijeta Jones je tada odustao od te namjere. Kur'an je zato spalio 20. marta pred pedesetak svojih sljedbenika, a potom svoj čin objavio na internetskoj stranici Dove World Outreach centra.

Obama u izjavi Jonesa nije spomenuo imenom.