Svijet
43

Ubici američkog snajperiste Chrisa Kylea doživotni zatvor

Klix.ba
Eddie Ray Routh (Foto: EPA)
Eddie Ray Routh (Foto: EPA)
Eddie Ray Routh proglašen je krivim za ubistvo Chrisa Kylea, najpoznatijeg snajperiste u historiji SAD-a, i još jednog muškarca, javlja CNN.

Advokati Routha pokušali su uvjeriti porotu da njihov klijent nije bio pri zdravoj pameti kada je ubio Kylea i njegovog kolegu Chada Littlefielda, no to im nije uspjelo.

Donošenje presude trajalo je samo tri sata, a ona je glasila "Routh je kriv za ubistvo" autora bestselera "Američki snajper", po kojoj je snimljen i istoimeni film.

Sudac Jason Cashon odmah je osudio Routha na doživotni zatvor bez mogućnosti pomilovanja.

"Dvije godine smo čekali na pravdu za našeg sina i dočekali smo je", kazala je Judy Littlefield, majka jedne od žrtava.

Odbrana nije poricala da je Routh počinio ubistva, no tvrdili su da je to učinio u stanju ludila. Međutim, tužilaštvo je odbacilo te tvrdnje.

Kyle i Littlefield
Kyle i Littlefield

Snajperist američkih marinaca Chris Kyle je tokom svoje vojničke karijere ubio 160 ljudi i najsmrtonosniji je strijelac u američkoj vojnoj historiji. Prije nego što se pridružio mornarici bio je profesionalni rodeo jahač. Odrastao je loveći jelene i fazane, dok se nije pridružio marincima i ušao u prestižnu jedinicu SEAL.

Nakon 10 godina provedenih u američkoj mornarici, penzionisao se, a priču o ubistvima ispričao je u knjizi "Američki snajper" prema kojoj je snimljen i film koji je režirao Clint Eastwood.

Routh je Kylea i njegovog kolegu Littlefielda ubio u streljani u februaru 2013. godine. Kako navode očevici, dvojica američkih veterana željeli su pomoći kolegi da se oslobodi trauma. Routh se borio sa posttraumatskim sindromom i više puta je bio u psihijatrijskim institucijama.

Motiv ubistva nikada nije razjašnjen.