Kanada
0

Ubica iz BiH tvrdi da je 'bezopasan za Kanađane'

Sarajevo-x.com
Elvir Pobrić u Calgaryju
Elvir Pobrić u Calgaryju
Muškarac koji je u Bosni i Hercegovini osuđen zbog dva ubistva, ali je iz zatvora pobjegao prije 13 godina, uhapšen je, a nedugo potom i pušten na slobodu. Ovakav potez kanadskih vlasti izazvao je pobunu javnosti, iako osuđenik insistira na tome da je za Kanađane "bezopasan".

Optuženi Elvir Pobrić izjavio je na sudu, nakon hapšenja u aprilu ove godine, da se "uspio prilagoditi svojoj novoj državi".

"On tvrdi da nikome nije prijetnja", kaže Pobrićev advokat Gavin Grant za Canwest News Service.

Pobrić (37) u BiH je osuđen zbog ubistva dvojice muškaraca 1992. godine, ali je prije 13 godina uspio pobjeći iz BiH i odletjeti u Kanadu gdje je tražio, a potom i dobio izbjeglički status.

Grant je istakao kako mu nije dozvoljeno da otkriva bilo kakve detalje o Pobićevom trenutnom statusu niti o procesu.

"Sa suprugom i dvoje djece koja su rođena ovdje on u Kanadi živi godinama. Pokrenuo je vlastiti biznis, uredno plaća poreze, nema kriminalni dosije, živi pod vlastitim imenom i koristi vlastitu vozačku dozvolu", istakao je u njegovu odbranu advokat.

Pobrić je u srijedu pušten iz pritvora do narednog saslušanja pred Uredom za imigracije i izbjeglice. Policija je o ovom slučaju obaviještena tek u prošli petak.

"Smatram da je to apsolutno šokantno", kaže gradonačelnik Calgaryja Dave Bronconnier. "Razumijem potrebu za tajnošću, ali kad imate osobu optuženu za dva ubistva, a vaša policija čak nije ni obaviještena, to smatram alarmantnim."

"Vjerujem da bi većina građana pretpostavila da su policiji dojavili čim se to dogodilo. Iz moje perspektive, to je totalno neprihvatljivo", smatra gradonačelnik. "Trebao bi postojati protokol. Lokalne vlasti moraju biti obaviještene, a tek onda se vodi računa o ostalom."

Policija je Pobrića uhapsila nakon što su doznali da kao izbjeglica živi u Hamiltonu i Grimsbyju. On je u BiH osuđen na 20 godina zatvora za zločin u Velagićima. Nakon što je ubio dvojicu muškaraca, spalio im je tijela i automobil. Uhapšen je dva dana poslije, a u novembru 1996. je pobjegao iz zatvora. U Kanadu je stigao 1999. godine.