Svijet
10

UAE upozorila građane da u inozemstvu ne nose bijelu odjeću zbog povezanosti s IDIL-om

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) danas su upozorili svoje državljane da u inozemstvu ne nose tradicionalnu odjeću bijele boje, nakon što je jedan biznismen iz te zemlje tokom posjete Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) priveden zbog sumnje da pripada IDILU-u.

Mediji iz UAE su saopćili da je jedan njihov poslovni čovjek priveden u gradu Avon u Ohiju, nakon što je recepcionerka u hotelu Fairfield Inn pozvala policiju kako bi prijavila muškarca navodno povezanog s IDIL-om.

Recepcionerka je policiju pozvala nakon što je čula kako muškarac u holu hotela priča na telefon.

List Gulf News je objavio slike na kojima se vidi kako policajci obaraju na zemlju muškarca obučenog u tradicionalnu arapsku odjeću bijele boje, a zatim mu stavljaju lisice i odvode ga.

"Savjetujemo građane koji putuju u inozemstvo da ne nose formalnu odjeću na putovanjima, posebno na javnim mjestima iz sigurnosnih razloga", navelo je Ministarstvo vanjskih poslova UAE u poruci na Twiteru.

U poruci se, međutim, ne pominje incident u Ohiju.

Ministarstvo je također navelo da je pozvalo na konsultacije zamjenika američkog ambasadora u UAE Ethana Goldricha, kako bi protestovao protiv nasilnog ponašanja policije Ohija prema državljanu UAE i osudio snimanje njegovog hapšenja, što je ocijenjeno kao kleveta.

Prema navodima pojedinih tamošnjih medija, Goldrich se izvinio za taj incident i obećao da će zatražiti objašnjenje od vlasti savezne države Ohio.

UAE