Završna faza COP28
38

UAE će ponovo pokušati postići sporazum o klimi, trenutni je ocijenjen kao sramotan

L. S.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Približava se završna faza pregovora o klimi na COP28 u Dubaiju jer pregovarači imaju za cilj uvjeriti nacije poput Saudijske Arabije da odustanu od protivljenja postupnom ukidanju fosilnih goriva.

Ujedinjeni Arapski Emirati obećali su danas da će ponovo pokušati postići dogovor jer je samit o klimi prošao krajnji rok, a rizične zemlje i zapadne sile odbile su prijedlog kojim se nije zaustavilo postepeno ukidanje fosilnih goriva.

Na 13-dnevnom samitu u blistavoj metropoli raspravljalo se o historijskom prvom globalnom izlasku iz nafte, gasa i uglja, glavnim krivcima za planetarnu krizu zagrijavanja.

No, nacrt koji je u ponedjeljak iznio predsjednik COP28 Sultan Al Jaber, i sam šef naftne kompanije UAE, nije uspio, umjesto toga predstavljajući smanjenje fosilnih goriva kao jednu od nekoliko opcija.

Pregovarači su u raspoloženju bijesa i napetosti u razgovorima koji su ponovo trajali cijelu noć, s aktivistima koji su se suprotstavljali delegatima i ostrvskim liderima koji su govorili da je njihovo postojanje ugroženo.

Domaćini iz Emirata hrabro su izrazili bijes, rekavši da rade na novom nacrtu i ističući da pravila UN-a zahtijevaju konsenzus od skoro 200 zemalja na COP28.

"Moramo raditi na tome kako ćemo njihove stavove staviti u tekst na način da svi budu zadovoljni," rekao je Majid Al Suwaidi, generalni direktor COP28.

U želji da iznude odluke, Emiraćani su pozvali na dogovor prije zvaničnog zatvaranja samita u utorak ujutro, ali je Suwaidi nakon isteka roka rekao da prioritet nije "dobiti najambiciozniji mogući ishod".

Bivši američki potpredsjednik Al Gore, koji je dobio Nobelovu nagradu za mir za svoje zalaganje za klimu, rekao je da je nacrt izgledao kao da ga je napisao naftni kartel OPEC-a i upozoravao da će bez promjena samit biti "najsramotniji i najturobniji neuspjeh u 28 godina međunarodnih klimatskih pregovora".