Svijet
0

U Zurichu se sastalo 40 zemalja radi "Kyota-2"

FENA
Četrdesetak zemalja, od kojih 17 u razvoju, sastalo se u četvrtak u blizini Zuricha kako bi počeli s pripremama za drugu fazu protokola iz Kyota o smanjivanju emisije gasova s učinkom staklenika koji će biti utvrđen za period od 2012. do 2017.

Ministri okoliša iz 35 zemalja sastali su se u Ruschlikonu, na Ženevskom jezeru na "neformalnim konsultacijama" iza zatvorenih vrata kojim je cilj da se pripremi konferencija UN-a o klimi, od 6. do 17. novembra u Najrobiju, sa 190 država učesnica.

Zaključen 1997. godine, protokol iz Kyota je nametnuo smanjivanje otrovnih plinova u periodu od 2008. do 2012. godine, u odnosu na 1990. Redukcije su nametnute samo razvijenim zemljama, a SAD je odbio da ratificira tekst protokola zbog neodređivanja rokova nerazvijenim zemljama.

Otvarajući skup, švicarski predsjednik Moritz Lauenberger je sudionicima dao tri godine da se dogovore o periodu poslije 2012.

Aktivisti Greenpeacea su ispred centra za konferencije postavili ogroman sat s kazaljkama na 11.57 sati, kako bi pokazali da je ostalo malo vremena da se donesu mjere i zaustave klimatske promjene.