Svijet
0

U zračnom udaru u Afganistanu ubijeno sedam civila

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
U zračnom udaru koji je imao za cilj talibanskog komandanta ubijeno je sedam civila iz jedne porodice u jugozapadnom Afganistanu, saopćili su pokrajinskji zvaničnici u ponedjeljak.

Pitanje civilnih žrtava krajnje je osjetljivo u Afganistanu jer podriva podršku vladi i prisustvu stranih vojnika.

Afganistanski lideri u više su navrata pozivali međunarodne snage da budu opreznije kada biraju svoje mete.

Zračni udar desio se u oblasti Bakwa pokrajine Farah u nedjelju navečer i u njemu su ubijeni jedna žena, dvoje djece i četiri muškarca.

Mula Malang, talibanski zapovjednik u toj oblasti, bio je metom napada, ali nije bio među žrtvama, saopćio je oblasni policijski načelnik, general Khiasbaz Sherzai, javio je Reuters.

Pokrajinski zvaničnik, koji je odbio da se predstavi, izjavio je da su ubijeni civili bili članovi porodice talibanskog komandanta.

I NATO-ove Međunarodne sigurnosne snage za pomoć (ISAF) i koalicija pod američkim vodstvom nisu imali nikakve trenutne informacije o zračnom udaru.

Ukupno 1.977 civila ubijeno je u borbama u Afganistanu u 2007., uključujući skoro 240 koji su stradali u zračnim udarima stranih trupa, sudeći po afganistanskom nevladinom Uredu za sigurnost, tijelu koje nadzire sigurnost za nevladine organizacije.

Prošla godina bila je najkrvavija u Afganistanu otkako su američke i afganistanske snage svrgnule talibane u 2001. nakon napada na Sjedinjene Države 11. saeptembra te godine.

Dvije američke nevladine organizacije navele su u svojim studijama prošle sedmice da bi bez novih međunarodnih napora na dobijanju rata i razvoju ekonomije Afganistan ponovo mogao postati propala država i raj za teroriste.

Američka državna tajnica Condoleezza Rice posjetit će London ove sedmice kako bi raspravljala o strategiji za Afganistan.