Afganistan
0

U zračnom napadu ubijeno 37 civila

FENA
Zajednička istraga američke i afganistanske vojske pokazala je da je u zračnom napadu američkih snaga na jedno afganistansko selo prošle sedmice ubijeno 37 civila, dok je 35 ranjeno, saopćila je američka vojska.

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai izjavio je poslije incidenta da je stradanje civila glavni izvor napetosti u odnosima te zemlje sa Sjedinjenim Državama i pozvao novoizabranog predsjednika Baracka Obamu da prioritet njegove politike bude prestanak ubijanja nedužnih ljudi.

Stanovnici sela Wech Baghtu na jugu Afganistana rekli su istražiteljima da su pobunjenici, koji su u većem broju došli u selo, iz kuća pucali na zajedničku patrolu koalicijskih i afganistanskih snaga, navodi se u saopćenju američke vojske.

U saopćenju se dodaje da su ekstremisti spriječili civile da napuste svoje domove. Nakon što se patrola našla na udaru neprijateljske vatre, pružena joj je podrška iz zraka, stoji u saopćenju.

Glasnogovornik američke vojske pukovnik Greg Julian izrazio je žaljenje "zbog tragičnog gubitka nevinih života".

U nizu američkih zračnih napada ove godine ubijeno je najmanje 150 afganistanskih civila, što je ozbiljno ugrozilo podršku javnosti te zemlje na jugu Azije prisustvu više od 60.000 NATO-ovih i koalicijskih snaga u Afganistanu, navodi Reuters.

Oko 4.000 ljudi, od kojih trećina civila, poginulo je u sukobima u Afganistanu ove godine nakon što su talibanski pobunjenici pojačali kampanju u cilju svrgavanja Karzaijeve vlade i proterivanja stranih vojnika iz zemlje.