|

U zračnom napadu na Tripoli pogođen migrantski centar, poginulo 40 osoba

U zračnom napadu na Tripoli pogođen migrantski centar, poginulo 40 osoba
8
M. N.
3.7.2019. u 08:04
12
komentara
8

dijeljenja
U zračnom napadu na Tripoli pogođen migrantski centar, poginulo 40 osoba Foto: AFP (Foto: AFP)
Najmanje 40 osoba ubijeno je u zračnom napadu koji je pogodio centar za migrante u Libiji. U eksploziji je povrijeđeno najmanje 80 osoba.
Napad se dogodio u Tripoliju i većina ubijenih su afrički migranti. U hangaru se nalazilo više od 120 migranta u trenutku napada. Glasnogovornik hitne službe Osama Ali rekao je kako se očekuje porast broja umrlih jer ih je dosta teško povrijeđeno.

Vlada predvođena premijerom Fayezom al-Serraom, koju podržava međunarodna zajednica, okrivio je Libijsku nacionalnu armiju za ovaj napad koja je i najavila zračne napade na Tripoli u ponedjeljak. Ali, glasnogovornik ove grupe tvrdi kako nisu napali pritvorski centar za migrante.

UNHCR je izrazio ekstremnu zabrinutost zbog situacije nakon ovog napada.

"Ljudi su bili svuda, plakali su i molili za pomoć. Doživjeli su traumu i bilo je užasno. Kamp je uništen", rekao je dr. Khalid Bin Attia koji je bio u kampu u trenutku napada.

Hiljade migranata iz Afrike dolazi u Libiju kako bi pokušalo preko Sredozemnog mora doći do Evrope. Libija ih zatvara u centre koji se često nalaze blizu frontova. Grupe za ljudska prava kritikovale su loše uvjete u tim centrima.
Prijavi grešku


Komentari (12)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...