Svijet
0

U zračnim udarima NATO-a u Afganistanu ubijeno 28 civila

FENA
Foto: AP;
Foto: AP;
NATO-ve i afganistanske trupe sukobile su se s talibanskim pobunjenicima i pozvale su zračne udare u kojima je ubijeno najmanje 50 militanata i na desetke civila, saopćili su u petak lokalni zvaničnici i mještani.

Borbe su počele u četvrtak navečer u selu Kumbarak u pokrajini Helmand, a NATO snage poručile su stanovništvu da se evakuira iz svojih domova zbog sukoba, saopćio je načelnik oblasti Gereshk, Abdul Manaf Khan, javio je AP.

U zračnim udarima ubijeno je 50 talibana i 28 civila, izjavio je Khan, pozivajući se ne izvještaje mještana. Kazao je da su tijela već ukopana i da su borbe nastavljene u petak.

NATO-ve Međunarodne sigurnosne snage za pomoć nisu imale nikakvu informaciju o incidentu i istražuju tu vijest.

Izvještaj se nije mogao trenutno potvrditi zbog udaljenosti i nestabilnosti područja iako su lokalni poslanik i stanovnik također izjavili da su civili među poginulima.

Malim Mirwali, član parlamenta iz Gereshka, izjavio je da je više od 40 civila ubijeno u zračnim udarima - broj koji je naveo i jedan lokalni stanovnik.

"Ratni avioni došli su i bombardovali ove mještane - više od 40 civila je ubijeno, među kojima žene i djeca", izjavio je mještanin Nimatullah Khan.

"Tijela mještana su ukopana ovog jutra jer je toplo. Upravo sada, ljudi su preplašeni, a operacija je u toku između tih snaga i talibana", kazao je.

Posljednje nasilje uslijedilo je dan nakon izvještaja da je u borbama koalicije pod američkim vodstvom i afganistanskih snaga protiv militanata na jugu zemlje ubijeno 60 talibana. Jedan NATO-v vojnik ubijen je u drugom incidentu.

Nasilje je naglo poraslo u Afganistanu u posljednja dva mjeseca. Više od 3.500 ljudi, većinom militanata, ubijeno je u nasilju povezanom s pobunom, sudeći po brojkama žrtava do kojih je došao Associoated Press od zapadnih i afganistanskih zvaničnika.

Civilne žrtve stalan su problem na koji se predsjednik Hamid Karzai više puta žalio, zahtijevajući od stranih snaga da obrate više pažnje kako bi izbjegle takve incidente.