Svijet
0

U zračnim napadima ubijeni deseci talibana

FENA
U zračnim napadima snaga NATO-a ubijeni su deseci talibanskih pobunjenika na sjeverozapadu Afganistana, potvrdila je u utorak afganistanska vojska, dok su stanovnici bombardiranih oblasti kazali da je i dosta civila također poginulo.

U napadu po talibanskim položajima iz zraka, uz podršku kopnenih afganistanskih i NATO-ovih snaga u provinciji Badgis, ubijen je jedan od glavnih talibanskih zapovjednika, potvrdio je glasnogovornik afganistanskog ministarstva odbrane Mohammad Zahir Azimi, prenijela je agencija Reuters.

Stanovnici te oblasti potvrdili su da je i veliki broj civila ubijen, među njima i dvoje djece, i da su neke kuće uništene u tome napadu, ali je Azimi kategorično negirao takve navode ne želeći da kaže bilo šta više o toj operaciji.

Agencija AP je prenijela da je 60 talibanskih militanata prošle noći, na motociklima i malim kamionima opustošilo centar distrikta Kajran u provinciji Dej Kurdi i da je tokom okršaja jedan militant ubijen, a jedan policajac povrijeđen. To je bio treći takav napad ove sedmice.

Sukobi u okolini Kajrana izbili su prije pet dana. Talibani otada gađaju grad artiljerijom s obližnjih planina, a u ponedjeljak su blokirali glavni putni pravac u toj oblasti.