Svijet
0

U znak protesta prodavači na pijaci u Atini besplatno dijelili hranu

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Tokom protesta uslijed nezadovoljstva novim zakonskim odredbama, prodavači na pijacama u Grčkoj danas su građanima besplatno dijelili voće, povrće, ribu i druge robe.

U atinskom naselju Perisos, u jutranjim satima, formirani su dugi redovi ljudi koji su čekali da besplatno dobiju namirnice. Kao i prethodnih dana i danas je zabilježena velika posjećenost pijaca, a nisu izostali ni manji sukobi zbog osoba koje su više puta stajale u red kako bi dobile besplatnu hranu.

Grčki trgovci na pijacama hranu su dijelili tri sata, a saopćili su da će u sklopu štrajka i dalje nastaviti dijeliti namirnice sugrađanima.

Grčko Ministarstvo razvoja i tržišne konkurencije predalo je grčkom parlamentu nacrt zakona kojim se uvodi novo uređenje pijačne prodaje, što je izazvalo nezadovoljstvo prodavača na pijacama.

Iz Federacije udruženja poljoprivrednih proizvođača tvrde da bi uvođenje predloženog zakona o uređivanju tog sektora moglo bez posla ostaviti hiljade proizvođača i prodavača poljoprivrednih i drugih proizvoda u toj zemlji.

Prodavači su i ranije u znak protesta zbog novog zakona građanima dijelili besplatno hranu.