{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U znak protesta Italijan se popeo na Baziliku Svetog Petra

F
22.12.2014. u 11:08
0
7
U znak protesta Italijan se popeo na Baziliku Svetog Petra
0
U znak protesta Italijan se popeo na Baziliku Svetog Petra
Foto: EPA
Marcello di Finizio uspio je peti put da se popne na kupolu Bazilike Svetog Petra u Rimu kako bi protestirao zbog zakona zbog kojih je, kako tvrdi, ostao bez posla.
Di Finizio je upotrijebio planinarske konopce kako bi se s ogromne platforme, koja je dostupna turistima, spustio niže.

Agencija Reuters prenosi da je Italijan svoj poduhvat započeo kasno sinoć i da se jutros i dalje tamo nalazi.

Di Finizio, koji je ponovo uspio da "prevari" službu osiguranja Vatikana, zahtijeva da razgovara s italijanskim premijerom Matteom Renzijem.

Fotoreporteri su slikali Di Finizija kako razgovara preko svog mobilnog telefona, a mediji prenose da je već postavio fotografije s Bazilike na svoju Facebook stranicu.

Na jednoj fotografiji se nalaze uslikani konopci koje je koristio za spuštanje s platforme kupole, dok se na drugoj vide njegove noge koje je uslikao kako vise.

Izbočina na crkvi na kojoj je Italijan proveo noć nalazi se u neposrednoj blizini centralnog balkona s koga je planirano da se papa Franjo obrati vjernicima za Božić.

Di Finizio je vlasnik bara na plaži i iznajmljuje kupačima ležaljke i suncobrane, a ljut je pošto je zbog novih pravila EU-a i italijanske vlade izgubio licencu za taj posao.

On je svoj poduhvat posljednji put izveo u martu, prenosi Tanjug.

Tokom prethodnih protesta, ovaj Italijan je znao danima da boravi na bazilici prije nego što bi policajci uspjeli da ga ubijede da siđe.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: