Svijet
0

U Zimbabveu gladuje oko dva miliona djece

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Oko dva miliona djece u Zimbabveu je suočeno s glađu zbog nestabilne situacije u toj zemlji, izjavio je u četvrtak u Ženevi glavni tajnik Studentskoga kršćanskog pokreta Zimbabvea Prosper Munaci, pokušavajući potaknuti međunarodnu zajednicu da reagira.

Munaci je stigao u Ženevu nakon što je u zatvoru u Zimbabveu proveo 24 sata, a uhapšen je kada je zimbabveanska policija upala u Ekumenski centar u Harareu, gdje nekoliko kršćanskih grupa ima urede.

Nestašica hrane je "zaista kritična" tako da je polovina populacije, uključujući skoro dva miliona djece "suočena s glađu", rekao je Munaci, prenijela je agencija DPA.

Vođe crkvenih organizacija su u utorak poslale pisma Ujedinjenim nacijama, Južnoafričkom društvu za razvoj i Afričkoj uniji, zatraživši "hitno zadovoljenje humanitarnih potreba naroda Zimbabvea, njegovu slobodu za ispovijedanje vjere i garancije ljudskih prava".

Aktualni zimbabveanski predsjednik Robert Mugabe naredio je početkom mjeseca suspenziju humanitarne pomoći, optuživši humanitarne agencije da iskorištavaju donacije u političke svrhe kako bi destabilizirale njegovu vladu.

"Čuli smo od naše braće u Zimbabveu da je nekim crkvama zabranjen rad, a da su druge nasilno ispražnjene", naveo je u pismu glavni tajnik Svjetskog vijeća crkava Semuel Kobia.

Vođa Pokreta za demokratske promjene (MDC) Morgan Tsvangirai je u utorak i zvanično obavijestio izborne vlasti da neće ići u drugi krug predsjedničkih izbora u Zimbabveu.

S druge strane, Mugabe je kazao da će izbori biti održani, kako je i planirano, dodavši da se Tsvangirai "ne smije povući", podsjetile su agencije.