Muntazer al-Zaidi
0

"U zatvoru su me mučili elektro šokovima"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Irački novinar Muntazer al-Zaidi, koji je postao poznat nakon što je bacio cipele na bivšeg američkog predsjednika Busha u decembru 2008., izjavio je da su ga mučili u zatvoru te traži izvinjenje iračkog premijera.
  • U trenutku kada premijer Nuri Al-Maliki izjavljuje na televizijskim kanalima da ne može spavati dok ne bude siguran u moju sudbinu, mogu mu poručiti da su me mučili u zatvoru najgorim mogućim metodama, počevši od elektro šokova, udarcima električnim kablovima i metalnim šipkama, kazao je ovaj novinar odmah nakon oslobađanja, javio je AFP.

On je u utorak održao konferenciji za štampu u prostorijama televizijskog kanala Al-Baghdadia, njegovog bivšeg poslodavca.

  • Ostavili su me vezanog na neko mjesto koje nije bilo zaštićeno od hladnoće, tada su tamničari provodili metodu simuliranja utapanjem, tehnika koju je američka CIA-e koristila nad osumnjičenim teroristima nakon 11. septembra. Tražim od premijera Nurija al-Malikija da mi se ispriča zato što je skrivao istinu, rekao je novinar Muntazer al-Zaidi.

On je naveo da je prethodnih godina putovao sam Irakom i da je vidio patnje žrtava i siromašnih ljudi.

  • Bilo me stid. Obećao sam sebi da ću osvetiti te žrtve, prilika mi se ukazala i nisam je propustio, objasnio je on.

  • Po meni, bio je to dobar odgovor, ono što sam želio uraditi bacajući cipele u lice kriminalca Busha, bilo je da izrazim svoj gnjev zbog njegovih laži i okupacije moje zemlje, naglasio je oslobođeni irački novinar.

  • Sada sam slobodan, ali moja zemlja okupirana je još uvijek. Nisam heroj, ali imam svoj način gledanja na te stvari i svoje mišljenje, naglasio je on, rekavši da je "ponižen gledajući kako moja zemlja pati, Bagdad gori a moj narod ubijaju".

Ne isključujuči u cjelosti da nastavi svoj posao novinara iračke televizije, on je kazao da će se posvetiti i humanitarnom radu i pomagati žrtvama rata.