Svijet
6

"U žalosti zbog gubitka": Ubica ispalio 22 metka u Miss Hondurasa i njenu sestru

Klix.ba
Plutarco Antonio Ruiz
Ubica Miss Hondurasa i njene sestre, Plutarco Antonio Ruiz, prvi put je progovorio o ubistvu u znak protesta jer tvrdi kako je nevin.

Ruiz, koji je bio momak missice Marije Jose Alvarado, optužen je za ubistvo sestara i skrivanje tijela. Podsjetimo na to da je Ruiz ranije priznao krivicu i odveo policiju do mjesta gdje je zakopao tijela sestara.

"Nisam se izjasnio krivim. To je sve laž. I ja sam u žalosti poput svih onih koji su izgubili nekoga dragog s kim su provodili vrijeme. I ja žalim za Sofijom", rekao je je za Daily Mail.

Izmišljene priče

Policija je otkrila kako istražuje i druge Ruizove zločine. Opisuju ga kao narko dilera koji je osumnjičen za ubistva, silovanja i desetine nestanaka ljudi. U Mariju i njenu sestru Sofiju ispaljena su 22 metka. No, Ruiz negira sve.

"Šutio sam otkako su me uhapsili. Nikada nisam priznao ništa u vezi sa ubistvima. Ovo je prvi put da govorim o tome. Ne znam odakle dolaze sve priče jer nikada nisam progovorio. Policija je trebala nekoga koga će okriviti i sada su se okomili na mene. Došli su u moju kuću sa 100 muškaraca, uhapsili me bez imalo poštovanja prema meni i mojoj porodici koja je bila u kući. Sada sam samo zabrinut zbog svoje majke koja sluša sve ove priče o meni", rekao je Ruiz koji se nalazi u zatvoru u Santa Barbari.

Priznao je kako je bio u romantičnoj vezi sa Sofijom, ali je istakao da mu je ona bila samo ljubavnica.

"Imam suprugu i sina u mom selu. Sofija mi je bila ljubavnica i to je sasvim normalna stvar ovdje. Moja majka i supruga nisu znali za nju", rekao je Ruiz.

"Ja sam obični farmer"

Nije želio kazati gdje je bio u noći kada je ubistvo počinjeno ističući kako ne želi da policija sazna šta će reći na sudu.

"Smatram se mirnom i radišnom osobom. Ja sam farmer i provodim dane brinući se o kravama. Sve što govore o meni nije istina. Brinem se za svoju majku. Plaćao sam joj račune i kupovao hranu, a sada je prepuštena sama i sebi i ne znam šta će biti s njom ako ostanem ovdje", rekao je Ruiz.

U Ruizovom porodičnom domu u selu San Vincente njegova majka Lucia Rodrigues kazala je kako njen sin bio "tatin sin" i da je brinuo o njoj nakon što mu je otac ubijen prije šest godina. Ubijen mu je i brat u februaru ove godine. Policija tvrdi da su bili članovi narko kartela u da su ih ubili suprotni klanovi. Ruiz je preuzeo vodstvo očevim kartelom nakon njegove pogibije.

Majka tvrdi da je bio kući

No, to sve negira i njegova majka kazavši kako je on vrijedan i radišan čovjek koji ne bi mogao ubiti te djevojke.

"Ne govorim to samo kao njegova majka, već zato što je fin i nedostaje mi. Uvijek me je zvao da me pita kako sam, da mi kaže da me voli i posjećivao me. Kupovao mi je voće i hranu koju zna da volim i uvijek je mislio na mene. Brinuo se da pijem lijekove za pritisak i smirenje. Postao je 'glava kuće' kada je ubijen njegov otac i stariji brat. Uvijek je radije ostajao sa mnom u kući nego da izađe vani", rekla je majka Lucia koja ističe da nije znala za njegovu vezu sa Sofijom.

Također, tvrdi kako je u noći ubistva stigao kući u 9:30 sati navečer, večerao, presvukao se i legao u krevet.

"Svako jutro se molim Bogu da mi puste sina i daju mi snage za ovo. Ako ga ne puste, ne znam šta ću", rekla je.

Od Ruiza strahuje grad

No, tako ne misli direktor zatvora u kojem se Ruiz nalazi.

"Naravno da neće svjedočiti sam protiv sebe. Ruiz je opasni narko diler i cijeli grad ga se plaši. Svi znaju za šta je sposoban. Ušao je u carstvo droge i naslijedio bogatstvo svog oca. smatra da će kupiti slobodu kao i sve drugo, ali mislim da ovaj put to neće uspjeti jer je njegov slučaj preuzeo federalni sudija, a ne lokalni sud iz Santa Barbare. Svi će vam reći da je silovao žene, prijetio i ubijao ljude, te da je odgovoran za brojne nestanke ljudi", rekao je Isidor Nunes, direktor zatvora.