{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Zagrebu završena konferencija o borbi protiv trgovine ljudima

F
20.6.2007. u 16:49
0
0
U Zagrebu završena konferencija o borbi protiv trgovine ljudima
0
U Zagrebu završena konferencija o borbi protiv trgovine ljudima
Međunarodni centar za razvoj migracijske politike (ICMPD) iz Beča do kraja godine će izraditi baze podataka za žrtve trgovine ljudima i prisilnog rada za jugoistočnu Europu koje će se temeljiti na regionalnim kriterijima, kako bi zemlje međusobno mogle uspoređivati podatke, ali i na specifičnim zahtjevima svake zemlje pojedinačno, rečeno je u srijedu u Zagrebu.
Iznoseći zaključke na završetku dvodnevne konferencije i konkretne smjernice za budućnost, djelatnik ICMPD-a Enrico Ragaglia najavio je da će se do kraja godine izraditi specifikacija baza podataka, razviti software i napraviti prijevodi baza u jezike zemalja koje sudjeluju u projektu (Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Hrvatska, Kosovo, Makedonija, Moldova, Rumunjska i Srbija).

Rekao je kako su opaske zemalja uključenih u projekt o priručniku za izradu baza podataka predstavljenom na konferenciji iznimno važne i zatražio da ih pošalju odmah, kako bi bile prikupljene do sredine srpnja i kako bi se ugradile u proces izrade baza.

Svoja iskustva sa sudionicima konferencije podijelili su i predstavnici dviju organizacija koje već posjeduju baze podataka o trgovini ljudima - Međunarodne organizacije rada (ILO) i Međunarodne organizacije za migracije (IOM).

Istaknule su kako se baze trebaju temeljiti na anketama koje æe, uz kvantitativne podatke koji se odnose na broj žrtava trgovine ljudima i prisilnog rada, sadržavati i kvalitativne podatke o spolu, dobi, nacionalnosti i okolnostima posebnim za svaku žrtvu te podatke o osobama koje se bave trgovinom ljudima i prisilnim radom.

Osobito je naglašeno kako treba pokloniti veliku pozornost edukaciji i osposobljavanju ljudi koji će raditi na bazama podataka kako one ne bi bile preširoke i presložene, već dovoljno jednostavne, sa samo onim indikatorima koji su doista potrebni, da se brzo pretražuju i budu lagane za korištenje.

Također su upozorili sudionike projekta da izrada baza nije jednostavna stvar i da s obzirom na zadane rokove moraju biti iznimno učinkoviti te da moraju pronaći način kako bi te baze, s obzirom na osjetljivost sadržaja, bile sigurnosno nepropusne, odnosno da neovlaštene osobe ne mogu doći do podataka iz njih.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: