{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Zagrebu završena konferencija o borbi protiv trgovine ljudima

F
20.6.2007. u 16:49
0
0
U Zagrebu završena konferencija o borbi protiv trgovine ljudima
0
U Zagrebu završena konferencija o borbi protiv trgovine ljudima
Međunarodni centar za razvoj migracijske politike (ICMPD) iz Beča do kraja godine će izraditi baze podataka za žrtve trgovine ljudima i prisilnog rada za jugoistočnu Europu koje će se temeljiti na regionalnim kriterijima, kako bi zemlje međusobno mogle uspoređivati podatke, ali i na specifičnim zahtjevima svake zemlje pojedinačno, rečeno je u srijedu u Zagrebu.
Iznoseći zaključke na završetku dvodnevne konferencije i konkretne smjernice za budućnost, djelatnik ICMPD-a Enrico Ragaglia najavio je da će se do kraja godine izraditi specifikacija baza podataka, razviti software i napraviti prijevodi baza u jezike zemalja koje sudjeluju u projektu (Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Hrvatska, Kosovo, Makedonija, Moldova, Rumunjska i Srbija).

Rekao je kako su opaske zemalja uključenih u projekt o priručniku za izradu baza podataka predstavljenom na konferenciji iznimno važne i zatražio da ih pošalju odmah, kako bi bile prikupljene do sredine srpnja i kako bi se ugradile u proces izrade baza.

Svoja iskustva sa sudionicima konferencije podijelili su i predstavnici dviju organizacija koje već posjeduju baze podataka o trgovini ljudima - Međunarodne organizacije rada (ILO) i Međunarodne organizacije za migracije (IOM).

Istaknule su kako se baze trebaju temeljiti na anketama koje æe, uz kvantitativne podatke koji se odnose na broj žrtava trgovine ljudima i prisilnog rada, sadržavati i kvalitativne podatke o spolu, dobi, nacionalnosti i okolnostima posebnim za svaku žrtvu te podatke o osobama koje se bave trgovinom ljudima i prisilnim radom.

Osobito je naglašeno kako treba pokloniti veliku pozornost edukaciji i osposobljavanju ljudi koji će raditi na bazama podataka kako one ne bi bile preširoke i presložene, već dovoljno jednostavne, sa samo onim indikatorima koji su doista potrebni, da se brzo pretražuju i budu lagane za korištenje.

Također su upozorili sudionike projekta da izrada baza nije jednostavna stvar i da s obzirom na zadane rokove moraju biti iznimno učinkoviti te da moraju pronaći način kako bi te baze, s obzirom na osjetljivost sadržaja, bile sigurnosno nepropusne, odnosno da neovlaštene osobe ne mogu doći do podataka iz njih.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: