Svijet
0

U Vojvodini novi napadi na vjerske zajednice i crkve

FENA
Novosadska sinagoga
Novosadska sinagoga
Kamenovanjem Kršćanske adventističke crkve u Somboru i crtanjem kukastih križeva po novosadskoj sinagogi nastavljeni su napadi na manjinske vjerske objekte koji imaju elemente izazivanja nacionalne i vjerske netrpeljivosti, prenio je u utorak novosadski "Građanski list".

Nepoznati počinitelji su u nedjelju u Somboru oko ponoći bacili kamen na Kršćansku adventističku crkvu kojim je razbijen prozor na službenom stanu svećenika i umalo pogođeno svećenikovo četverogodišnje dijete na spavanju.

Ta je vjerska zajednica tim povodom srbijanskoj vlasti uputila otvoreno pismo u kojemu prosvjeduje zbog sve žešćih napada na imovinu i pripadnike Adventističke crkve.

Objekt te zajednice napadnut je i u siječnju kada je zapaljena crkva u mjestu Stapar, blizu Sombora.

Tijekom vikenda zabilježen je incident i u Novom Sadu gdje je na sinagogi iscrtan kukasti križ.

"Sigurna sam da mjerodavna tijela osuđuju takva djela ali očito je da odgovorni nisu uhićeni", izjavila je predsjednica Židovske općine u Novom sadu Ana Frenkel i dodala se takvi incidenti događaju svakodnevno.

Predsjednik Skupštine Vojvodine Bojan Kostreš u povodu takvih izgreda rekao je da se oni ne bi događali da Vojvodina ima svoju policiju koja bi izravno komunicirala s pokrajinskom administracijom.

Biskupi Međunarodne biskupske konferencije Sv. Ćirila i Metoda prošloga su tjedna sa svojega zasjedanja pozvali državna tijela da zaštite katoličke crkve od upada i krađa i ocijenili da napadi na vjerske objekte i zajednice ruše ugled Srbije.