Svijet
0

U višednevnom nasilju u Afganistanu ubijeno više od 100 ljudi

FENA
Drski napad stotina talibanskih militanata na izolirani grad pripreman je danima, izjavio je u petak koalicijski glasnogovornik nakon vala nasilja u južnom Afganistanu iza koga je ostalo više od 100 ubijenih.

Napad u srijedu navečer na grad Musa Qala u nemirnoj južnoj pokrajini Helmandu izazvao je osmosatnu borbu u kojoj je poginulo oko 40 talibana i 13 afganistanskih policajaca.

To je bilo žarište najoštrijih borbi od svrgavanja talibanskog režima od snaga pod američkim vodstvom krajem 2001. godine i izazvalo je nova strahovanja od pogoršanja sigurnosti u bivšem južnom uporištu tvrdolinijaške milicije, javio je AP.

Ukupno je više od 100 ljudi ubijeno u nizu napada i čarkanja širom Afganistana koja su započela u srijedu i nastavljena u četvrtak: do 87 pobunjenika, najmanje 15 afganistanskih policajaca, američki civil koji je obučavao afganistanske snage te prva kanadska žena vojnik koja je poginula u borbi.

Nije bilo nikakvih izvještaja o novom nasilju u petak.

Koalicijske snage u utorak su primale izvještaje iz Musa Qale kako se talibani ili kriminalni elementi pokušavaju ubaciti u mjesto.

"Onda je sve eksplodiralo" u srijedu i u četvrtak, izjavio je major Quentin Innis, glasnogovornik koalicijskih snaga sa sjedištem u Kandaharu.

Innis je izjavio kako se talibani često infiltriraju u mjesta i iznuđuju novac od plemenskih starješina, ali da su lideri u Musa Qali poručili pobunjenicima kako nisu dobrodošli. Militanti su potom pokrenuli napad koristeći mitraljeze i jurišne puške.

Innis je izjavio da su koalicijske snage poslale vojne avione da nadlijeću iznad područlja kako bi zaplašili talibanske militante i pokazali silu, ali da su policijske snage imale 100-postotni učinak u osmosatnim borbama.

"Vidimo da ove snage preuzimaju kontrolu nad situacijom i da se presabiru. Vidimo da one jačaju, i to je naravno ono što želimo, jer mi ćemo jednoga dana otići", kazao je.

Borbe u srijedu i u četvrtak bile su koncentrirane na južne pokrajine Helmand i Kandahar, poprište višestrukih bombaških i samoubilačkih napada u ovoj godini. One su, međutim, označile eskalaciju nasilja u regiji gdje bi koalicija pod američkim vodstvom trebala predati kontrolu nad sigurnosnim operacijama NATO-u do jula.

NATO planira razmjestiti hiljade dodatnih vojnika iz zemalja kao što su Kanada, Britanija i Holandija da bi preuzeli kontrolu nad sigurnosnim operacijama od koalicije pod američkim vodstvom koja proganja militante iz reda talibana i Al-Qaide od kraja 2001.

Do kraja ove godine NATO će preuzeti kontrolu nad nemirnim istočnim područjem Afganistana, gdje američke snage nastavljaju da djeluju, ali u okviru vojnog saveza.

Predsjednik Hamid Karzai izjavio je u četvrtak kako je nasilje poteklo iz planinskog pograničnog područja sa susjednim Pakistanom, nastanjenim etničkim Paštunima koji čine većinu talibanskih militanata. To je također vjetrovatno skrovište Osame bin Ladena.

Pakistanski ministar unutrašnjih poslova Aftab Khan Sherpao u četvrtak navečer je odbacio Karzaijeve komentare, reakavši da ih "rastužuju takve izjave".

"Afganistan nema koristi od takvih izjava. One samo siju netrpeljivost", izjavio je Sherpao.