Svijet
0

U Vijetnamu preminuo dječak 51. žrtva ptičije gripe

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Jedan jedanaestogodišnji dječak preminuo je od ptičije gripe u sjevernom Vijetnamu, što je peta žrtva virusa H5N1 ove godine u zemlji, saopćile su danas zdravstvene vlasti. Dječak je preminuo u petak u bolnici u Hanoju, deset dana pošto se razbolio, a testovi potvrdili da je bio inficiran virusom H5N1, izjavio je Ngujen Lap Kjet, direktor odjeljenja za zdravlje pokrajine Ha Nam, javio je Reuters.

U Vijetnamu je do sada od pričije gripe preminula 51 osoba. Od početka godine je kod šest osoba utvrđena infekcija virusom H5N1.

Ptičiju gripu je u ovoj zemlji teško kontrolirati, jer se živina ne uzgaja na velikim farmama, već na porodičnim imanjima.

Vlasti su uništile svu živinu u dječakovoj okolini da bi se spriječilo širenje virusa. Međutim, "čak i pošto je lokalno obavljena vakcinacija, poljoprivrednici kupuju živinu i mogli bi doprinijeti širenje virusa ukoliko nova živina nije vakcinisana", rekao je Ngujen Lap Kjet.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije u svijetu je do sada od 372 slučaja infekcije ovim virusom preminulo 235 ljudi.